Search
Close this search box.

Wereld Beroerte Dag

Datum

dinsdag 29 oktober 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 29 oktober 2023.

De World Stroke Organization (WSO) heeft 29 oktober uitgeroepen tot World Stroke Day. In het Nederlands spreken we over Wereld Beroerte Dag. Het is een dag om bewustzijn te vergroten en levens te redden.

Wat is een beroerte?

Een beroerte is een ernstige aandoening die optreedt wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt onderbroken, waardoor hersencellen beschadigd raken of afsterven. Een beroerte kan leiden tot blijvende invaliditeit of zelfs de dood. Wereldwijd krijgt één op de vier mensen boven de 25 jaar een beroerte tijdens zijn of haar leven1. Daarom is het belangrijk om meer aandacht te vragen voor de preventie, behandeling en revalidatie van beroertes.

De symptomen van een beroerte kunnen variëren afhankelijk van het getroffen gebied van de hersenen, maar ze treden meestal plotseling op. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Verlamming of zwakte aan één kant van het lichaam of gezicht
 • Spraak- of taalproblemen
 • Wazig of verlies van zicht in één of beide ogen
 • Duizeligheid, evenwichtsverlies of coördinatieproblemen
 • Ernstige hoofdpijn zonder bekende oorzaak

Een eenvoudige manier om deze symptomen te onthouden is door gebruik te maken van de FAST-test:

 • Face: vraag de persoon om te glimlachen. Hangt een mondhoek naar beneden?
 • Arm: vraag de persoon om beide armen op te heffen. Zakt een arm naar beneden?
 • Speech: vraag de persoon om iets eenvoudigs te zeggen. Is de spraak onduidelijk of verward?
 • Time: bel onmiddellijk 112 als je een of meer van deze symptomen opmerkt.

Het doel

Ieder jaar op 29 oktober is het doel om mensen te laten inzien wat een beroerte inhoudt en wat de risico’s precies zijn. Ook is het belangrijk dat mensen de symptomen herkennen en weten wat de gevolgen zijn. De dag is ook bedoeld om het belang van goed onderzoek en innovatie te laten zien, en om de inspanningen van gezondheidswerkers, patiënten, mantelzorgers en organisaties die zich inzetten voor een betere zorg voor beroertes te erkennen en te ondersteunen.

World Stroke Organization

De Wereld Beroerte Dag wordt georganiseerd door de World Stroke Organization (WSO), de enige wereldwijde organisatie die zich uitsluitend op beroertes richt. De WSO vertegenwoordigt meer dan 55.000 beroertespecialisten in klinische, onderzoeks- en gemeenschapsinstellingen2. De WSO werkt samen met regionale en nationale partners om activiteiten en evenementen te coördineren die gericht zijn op het vergroten van het bewustzijn, het verbeteren van de educatie en het stimuleren van de belangenbehartiging rond beroertes.

Ieder jaar krijgt de dag een thema en welke dat is lees je op de website van de WSO.

Elke minuut telt

Als het om een beroerte gaat moet je weten dat elke minuut telt. Hoe sneller iemand wordt behandeld, hoe groter de kans op herstel en het voorkomen van blijvende schade. Daarom is het cruciaal om bij de eerste tekenen van een beroerte snel te handelen.

Wereld Beroerte Dag is een uitstekende gelegenheid om meer te weten te komen over beroertes en hoe je ze kunt voorkomen en behandelen. Je kunt ook je steentje bijdragen door je aan te sluiten bij de campagne, je verhaal te delen, je ervaringen uit te wisselen of een donatie te doen aan een organisatie die zich inzet voor beroertes.

Meer informatie

Voor meer informatie over Wereld Beroerte Dag en de activiteiten die je kunt ondernemen, kun je de website van de World Stroke Organization (WSO) bezoeken: www.world-stroke.org.

1: World Stroke Organization – Global Stroke Fact Sheet 2019 – V. Feigin et al. Global, Regional, and Country-Specific Lifetime Risks of Stroke, 1990 and 2016 NewEngl J Med 2018;379:2429-2437 2: About WSO | World Stroke Organization

Tijd

 • Tijdzone: America/New_York
 • Datum:dinsdag 29 oktober 2024
 • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

World Stroke Organization (WSO)
Website
https://www.world-stroke.org/