Search
Close this search box.

Wereld Chocoladedag

Datum

zondag 07 juli 2024

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 7 juli.

Het is niet zomaar dat er gekozen is voor 7 juli als de dag waarop het Wereld Chocoladedag is. Dat is de dag waarop Europa kennis mocht maken met chocolade. Je mag deze dag niet verwarren met een soortgelijke dag, de Internationale Dag van de Chocolade.

Maak er maar eens chocola van...

We hebben een probleem. Er zijn twee dagen die in het teken staan van chocolade en ‘globaal zijn.’ Dat zijn dus Wereld Chocoladedag en de Internationale dag van de Chocolade. Dat heeft te maken met wat belangrijk is.

Wereld Chocoladedag gaat uit van een datum van 7 juli 1550. Men zegt dat dit de datum is waarop chocolade geïntroduceerd werd in Europa. Al eerder werd cacao naar Europa gebracht en in Zuid-Amerika leerden de Spanjaarden wat chocolade was, zij het in vloeibare vorm. Hernán Cortés (1485 – 2 december 1547), bekend van de verschrikkelijke dingen die hij aangericht heeft in Zuid-Amerika, was er zo enthousiast over, dat hij van mening was dat een kopje van die vloeibare chocolade ervoor zorgde dat je een dag niet meer hoefde te eten. De vraag is natuurlijk hoe groot die kopjes van Cortés dan wel niet geweest zijn…

1528

Cortés nam de cacaobonen en een soort apparaat waarmee dat drankje gebrouwen kon worden omstreeks 1528 mee naar Spanje. Daar gaf hij het aan Dominicaanse broeders. Die introduceerden het vervolgens aan het Spaanse hof. Dus, de datum van 7 juli 1550 is mooi bedacht, maar eigenlijk niet helemaal correct. Toch blijft de datum van 7 juli 1550 maar telkens terugkeren. Dat werd zelfs zo erg dat men besloot er een dag van te maken: Wereld Chocoladedag. Dat is alleen een vrij jonge traditie. Die ontstond pas in 2009. We mogen de Amerikanen de schuld geven hiervoor, want die hebben het allemaal veroorzaakt. Met een ware obsessie voor het vereren van eten en drinken. Chocolade is wel de meest bizarre vorm van verering. Er zijn maar liefst twee nationale dagen (28 oktober en 28 december), waarbij men chocolade centraal stelt. Daarnaast is er nog 13 september, Internationale Dag van de Chocolade en natuurlijk 7 juli. Dan hebben we het nog niet eens over alle dagen waarop chocolade een bijrol vervuld. National White Chocolate Day, National Milk Chocolate Day…

Dus, 7 juli is een willekeurig gekozen datum uit 2009. De echte datum waarop chocolade geïntroduceerd werd in Europa is niet 7 juli 1550, maar we kunnen ook gewoon doen alsof, toch?

Afbeelding bovenaan deze pagina: Unsplash.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zaterdag - zondag 06 - 07 juli 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie