Search
Close this search box.
Wereld Maritieme Dag

Wereld Maritieme Dag

Wanneer: jaarlijks, laatste donderdag van september.

Op de laatste donderdag van september is het Wereld Maritieme Dag (Engels: World Maritime Day). Een dag die niet alleen in het teken staat van de wereldzeeën, maar ook in het teken staat van de activiteiten op de wereldzeeën. Het gaat dan vooral om de manier waarop de mens deze activiteiten uitvoert.

Transporten over zee

Centraal staan vooral de transporten op en over zee. De Verenigde Naties (VN) heeft voor de vervoerders een aparte organisatie in het leven geroepen, de International Maritime Organization (IMO).

Naast de gevaren op zee, ligt de nadruk op het verantwoord gebruik van de wereldzeeën. Hoe kan een balans gevonden worden voor respect voor de planeet, natuur en dieren op zee? Dat is een voortdurende uitdaging waarmee men geconfronteerd wordt. Zeker wanneer je bedenkt dat het vervoer over zee enorm belangrijk is.

Ever Given

In een tijdperk waarin bestellingen via webshops ervoor zorgen dat schepen vol met zeecontainers van de ene kant van de wereld naar de andere kant vervoerd moeten worden, levert dit soms nog wel eens problemen op. Neem als bekend voorbeeld het containerschip de Ever Given. Dit schip werd in 2018 opgeleverd en al een jaar later deed zich een eerste incident voor met dit schip. Op 9 februari 2019 schampte het schip een veerboot en enkele pontons bij het Finkenwerder in de buurt van de Duitse stad Hamburg. Toch was dit niet het incident waarmee het schip bekend werd. De blokkade van het Suezkanaal tussen 23 maart en 29 maart 2021 zorgde voor de echte bekendheid van het schip.

Toen het schip vast kwam te zitten in het Suezkanaal werd duidelijk in hoeverre een containerschip voor heel veel ellende kon zorgen. Het Suezkanaal is goed voor ongeveer tien procent van alle wereldhandel. Het is nu eenmaal de kortste verbinding tussen Azië en Europa.

Nu is het Suezkanaal niet het enige kanaal waar zoiets zou kunnen gebeuren. Denk bijvoorbeeld ook eens aan het Panamakanaal in Midden-Amerika.

Duurzaamheid

Op een dag als vandaag zijn dit ook zaken waarover nagedacht moet worden. Naast de uitdagingen om duurzaamheid door te voeren in de scheepvaart. Daarmee hoopt men de impact op het milieu en de klimaatverandering terug te kunnen dringen.

Meer informatie over deze dag is terug te vinden via de VN-website over dit onderwerp of via de website van het IMO.

Datum

donderdag 28 september 2023
Verlopen

Tijd

Hele dag

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:donderdag 28 september 2023
  • Tijd: Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Categorie

Organisator

United Nations/Verenigde Naties
Website
https://www.un.org/en/

Andere Organisatoren

International Maritime Organization (IMO)
Website
https://www.imo.org/en