Search
Close this search box.

Wereld Veganismedag

Datum

vrijdag 01 november 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 1 november.

Jaarlijks is het op 1 november Wereld Veganismedag (Engels: World Vegan Day). Deze dag is een initiatief van de Vegan Society en ontstond in de jaren negentig.

Ontstaan

November is eigenlijk de World Vegan Month. Aan het begin van deze maand vindt Wereld Veganismedag plaats. Deze dag werd bedacht door Louise Wallis. Wallis is naast DJ, zangeres en schrijfster ook actief geweest als voorzitter van de Vegan Society in het Verenigd Koninkrijk. De dag was destijds bedoeld om het vijftigjarig bestaan te markeren van de termen vegan en veganisme. Ze vond 1 november een geschikte datum, omdat dit gecombineerd kon worden met Samhain/Halloween en de Dag van de Doden, Dia de Muertos. In beide gevallen speelt de dood een nadrukkelijke rol. Samhain, een oud-Keltisch feest gaat voor een deel ook over een relatie met de doden, zoals je in de vermelding kunt lezen die gaat over Halloween. Dia de Muertos is een vooral Mexicaanse dag waarop de doden herdacht worden. We kennen deze dag in het westen vooral als Allerheiligen of Allerzielen. Dat Wallis koos voor 1 november was dus eigenlijk een gewaagde keuze, mag je stellen. Hoe het ook zij, sinds de jaren negentig is er dus een dag die in het teken staat van veganisme.

Dierenwelzijn

Zelfs wanneer je geen veganist bent, is het toch een dag waarop je kunt nadenken over dierenwelzijn. Dat deed je eerder misschien ook op Dierendag/Eet Geen Dieren Dag. Dus waarom vandaag niet? Omdat het toevallig gaat om veganisme? Omdat zoiets raar of moeilijk is? Ga er eens goed over nadenken en verdiep je eens in de mogelijkheden. Daarmee is niet gezegd dat je meteen moet overschakelen. Opties voor veganistische maaltijden houden niet altijd in dat je meteen moet overstappen. Het kan, het hoeft niet. Natuurlijk is het iets dat de organisatie graag wil. Bovendien is het een dag waarop de organisatie de voordelen van het veganisme promoot en als het ware viert.

Meer informatie

Wil je er meer over te weten komen, dan is deze website een goed begin. Dat is de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:vrijdag 01 november 2024
  • Tijd: Hele dag

Organisator

The Vegan Society
Website
https://www.vegansociety.com/