Search
Close this search box.

Wintertijd (standaardtijd)

Datum

zondag 27 oktober 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, de laatste nacht van zaterdag op zondag van oktober.

Het is misschien een van de meest besproken of meest bediscussieerde wijzigingen die we jaarlijks te verwerken krijgen: wintertijd. Dat valt natuurlijk ook te zeggen over de zomertijd, die plaatsvindt in het laatste nacht van zaterdag op zondag van maart. Wintertijd of standaardtijd zorgt ervoor dat de klok een uur terug gaat.

Twee keer per jaar verzetten we de klok en dat gebeurt altijd in het weekend. In maart gaat de klok vooruit en oktober gaat de klok achteruit. Het gaat om zomertijd en wintertijd.

Wintertijd, standaardtijd

Eigenlijk is wintertijd niet de juiste aanduiding. Standaardtijd is de juiste aanduiding. De originele tijd is gebaseerd op de stand van de zon. Staat die op het hoogste punt, dan is het twaalf uur ’s middags. Dit is de Middelbare Europese Tijd (MET). In Nederland en België geldt deze tijd vanaf de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart.

In oktober gaat de klok dus terug en dat gebeurt altijd in de nacht van zaterdag op zondag. Om drie uur ’s nachts. Dan is het ineens twee uur en hebben we een uur ‘extra. Wintertijd begint altijd in het laatste weekend van oktober.

Energie besparen

Eigenlijk is zomertijd kunstmatige aanpassing van tijd. Het doel is om energie te besparen en optimaal gebruik te maken van daglicht. De zon komt in een bepaalde periode van het jaar vroeger op, soms al om vier uur ’s ochtends. Zet je de klok dus een uur vooruit, dan lijkt het alsof de zon later opkomt en ondergaat. Daarmee houden we ons eigenlijk voor de gek. Dat niet alleen, zo was de gedachte. we zouden daarmee ook kunnen besparen op energie.

Zomertijd zorgt ervoor dat we in maart de klok vooruit zetten en dat doen we in het laatste weekend van maart. Dat doen we om twee uur ’s nachts. Dan is het ‘ineens’ drie uur (dus). Dan is het wel even wennen wanneer je erachter komt dat je vervolgens een uur minder lang kunt slapen.

Discussie

Over het nut van het aanpassen van de klok is al jaren discussie. Die aanpassing van de klok is overigens niet nieuw. Sinds de Eerste Wereldoorlog was die aanpassing er al, om brandstof te besparen. Na de oorlog werd de beslissing vervolgens weer teruggedraaid. Ook in de Tweede Wereldoorlog kregen we in Nederland hiermee te maken. De Europese Unie voerde de aanpassing in 1977 door. Niet iedereen was het daarmee eens. Tot op de dag van vandaag levert het soms verhitte discussies op.

Economisch gezien zou het helemaal niet zoveel voordeel opleveren. Datzelfde geldt voor het milieu, het toerisme en vooral niet voor de gezondheid. Anderen zijn juist van mening dat dit wel het geval is.

Even leek het erop dat de tegenstanders hun zin kregen. De Europese Commissie stelde in 2018 voor om vanaf 2021 te kiezen voor een vaste tijdzone. Dit plan werd alleen nooit goedgekeurd door alle lidstaten.

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid is meer informatie over dit onderwerp te vinden.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zondag 27 oktober 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie