Search
Close this search box.

World Usability Day

Datum

donderdag 14 november 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, tweede donderdag van november.

Op de tweede donderdag van november is het World Usability Day. Deze dag is ook wel bekend als Make Things Easier Day. Een dag die in het teken staat van bruikbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden om te komen tot universele bruikbaarheid. De dag is er sinds 2005.

De kans is groot dat je zelf niets zal doen op deze dag. De dag is er vooral voor personen die zich bezighouden met usabilty. Dus bruikbaarheid, gebruiksvriendelijkheid of toegankelijkheid. Het zijn zaken die altijd voor verbetering vatbaar zijn. De dag daagt personen uit om eens kritisch na te denken over hun rol in dit proces. Of je nu een ontwerper of uitvoerder bent. Wat kan beter en wat is goed?

Niet altijd menselijke fouten

Te vaak wordt uitgegaan van fouten die begaan worden door mensen, terwijl het juist gaat om het niet begrijpen van zaken. Bijvoorbeeld omdat het ontwerp te ingewikkeld is. Een andere oorzaak kan te maken hebben met een bepaalde filosofie die achter het ontwerp zit. Dat is misschien voor de persoon of personen die het bedacht hebben volstrekt logisch. Is dat ook zo voor de personen die het uiteindelijk gaan gebruiken ook zo?

Dan is het nog maar de vraag of iedereen het ook kan gebruiken. Niet in alle gevallen zijn bepaalde opties beschikbaar voor iedereen. Wat voor de een ‘makkelijk’ te bedienen is, kan voor de ander door bijvoorbeeld een lichamelijk ongemak, ziekte of een beperking juist niet mogelijk zijn. De vraag is dan: heeft men hier wel voldoende over nagedacht? Dit kan leiden tot frustraties.

In het ergste geval kan het ook nadelig uitpakken voor de aanbieders van de producten of diensten zelf. Wanneer de gebruikers adaptatie niet tot stand komt, omdat iets gezien wordt als ingewikkeld of lastig, dan zal de verkoop tegenvallen. Dan kun je nog zoveel moeite gedaan hebben.

World Usability Day of Make Things Easier Day kwam voort uit een discussie die in 2004 ontstond tussen twee leden van de User Experience Professionals Association (UXPA). Elizabeth Rosenzweig en Nigel Bevan vonden het een goed idee om een dag van bewustwording in te stellen. Zodat er eens kritisch nagedacht kon worden over dit soort zaken. Sinds die tijd is er dus deze dag.

Gevaarlijke situaties

Het is niet alleen zo dat deze dag draait om gebruikersvriendelijkheid en de manieren waarop je een apparaat of dienst kunt gebruiken. Een niet goed ontworpen apparaat of dienst kan ook leiden tot gevaarlijke situaties. Ook dat is iets waarover voldoende nagedacht moet worden. Daarnaast is het goed om na te denken wat de maatschappelijke gevolgen kunnen zijn.

Meer informatie

Wil je meer te weten komen over deze dag? Dan is er een speciale website over dit onderwerp. Deze is te vinden op worldusabilityday.org.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:donderdag 14 november 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

User Experience Professionals Association (UXPA)
Website
https://uxpa.org/