Search
Close this search box.

Zomertijd

Datum

zondag 30 maart 2025

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, laatste weekend van maart (nacht van zaterdag op zondag).

Zomertijd is de aanpassing van de tijd die plaatsvindt in het laatste weekend van maart en de klok gaat dan een uur terug. Deze aanpassing vindt plaats in de nacht van zaterdag op zondag. Formeel is het alleen wel zondag.

Jaarlijks levert het verzetten van de klok in maart en oktober best veel discussie op. In maart gaat de klok vooruit en in oktober gaat de klok terug. Zomer en wintertijd (of standaardtijd).

Oorsprong

Eigenlijk is het een beetje de boel voor de gek houden, die zomertijd. We hebben er ooit toe besloten, omdat dit gemakkelijker leek. Uit economisch oogpunt voornamelijk. Om zo optimaal gebruik te maken van daglicht. De zon komt in de zomerperiode soms al om vier uur ’s ochtends op en dat zorgde ervoor dat men zou kunnen besparen op energie. Niet dat dit een doel op zich was. In de periode dat besloten werd dat dit beter was ging het vooral om kosten en niet om bijvoorbeeld het milieu.

Ook werd aangevoerd dat we langer konden genieten van onze dagen en dat we ’s ochtends fijn met daglicht konden opstaan. Tenzij het de wintermaanden betrof. Dan moesten we genoegen nemen met minder daglicht.

Het was Benjamin Franklin die waarschijnlijk als grap dit idee voorstelde in 1784. George Vernon Hudson was er serieus over, toen de Nieuw-Zeelander het plan in 1895 presenteerde. Tijd moest maar aangepast worden aan het menselijk ritme. Daarom moest de klok vooruit in de zomermaanden. Hij ging wel erg ver, want hij stelde voor om de klok twee uur vooruit te zetten. Het duurde nog even voordat het plan ook daadwerkelijk ingevoerd werd en hierbij speelden economische belangen een rol. De invoering volgde tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Om brandstof te besparen besloten verschillende landen om de klok te verzetten. Duitsland was de eerste en deed dit op 30 april 1916. Nederland deed dit ook, een dag later. Na de oorlog besloten veel landen dat het weer tijd was voor de standaardtijd. Dat werkte prima.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerden de Duitsers in Nederland zomertijd in. Na de Tweede Wereloorlog was er in Europa geen standaard. In 1977 besloten alle landen van de Europese Unie om dezelfde regels te volgen. Vanaf dat moment was het vanaf het laatste weekend van maart dus zomertijd tot en met het laatste weekend van oktober. Het duurde wel tot aan 2002 voordat echt alle landen binnen de EU mee deden.

Discussie

Het leidt soms tot een verhitte discussie. Het nut van zomer- en wintertijd wordt bestreden. Dan gaat het vooral om de impact ervan op mens en dier. Zo kijken dieren bijvoorbeeld niet op de klok. Niet iedere persoon is even goed bestand tegen de wisseling van de klok en hebben last van dezelfde verschijnselen als bij een jetlag. Soms tot weken na het laatste weekend van maart of oktober.

De afschaffing van het verzetten van de klok is een veelbesproken onderwerp en in 2018 leek het eraan te komen. De Europese Commissie deed een voorzichtig voorstel om vanaf 2021 het verschil af te schaffen. Dit voorstel haalde het niet.

De gevolgen

Als we zouden besluiten om permanent op standaardtijd (‘wintertijd’) over te schakelen, zou dat betekenen dat we in de winter minder last hebben van een verstoorde biologische klok. In dit artikel lees je meer over de mogelijke positieve gevolgen voor het menselijk lichaam. Daar staat alleen wel tegenover dat we in de zomermaanden wel genoegen moeten nemen met minder daglicht. Dit zou een nadelig effect kunnen hebben op de gemoedstoestand van sommige personen, van invloed kunnen zijn op ons sociaal leven en de manier waarop we recreëren. Daarnaast zou dit gevolgen kunnen hebben voor het energieverbruik.

 • 2024: zomertijd begint op 31 maart en eindigt op 27 oktober
 • 2025: zomertijd begint op 30 maart en eindigt op 26 oktober
 • 2026: zomertijd begint op 29 maart en eindigt op 25 oktober
 • 2027: zomertijd begint op 28 maart en eindigt op 31 oktober
 • 2028: zomertijd begint op 26 maart en eindigt op 29 oktober
 • 2029: zomertijd begint op 25 maart en eindigt op 28 oktober
 • 2030: zomertijd begint op 31 maart en eindigt op 27 oktober
 • 2031: zomertijd begint op 30 maart en eindigt op 26 oktober
 • 2032: zomertijd begint op 28 maart en eindigt op 31 oktober
 • 2033: zomertijd begint op 27 maart en eindigt op 30 oktober
 • 2034: zomertijd begint op 26 maart en eindigt op 29 oktober
 • 2035: zomertijd begint op 25 maart en eindigt op 28 oktober
 • 2036: zomertijd begint op 30 maart en eindigt op 26 oktober

Meer informatie

Tijd

 • Tijdzone: America/New_York
 • Datum:zondag 30 maart 2025
 • Tijd: Hele dag
Categorie