Search
Close this search box.

Ik at de Beyond Burger

Volgens RTL Z is het “de meest gehypete veganistische burger ooit.” Ook ik heb mij laten verleiden tot de aanschaf ervan én het eten ervan: de Beyond Burger van Beyond Meat. Hype of niet, de veganistische burgers zijn in trek. Daar zijn goede redenen voor te bedenken.


Voordat ik begin met “evangeliseren” wil ik benadrukken dat de Beyond Burger er niet alleen is voor zij die het vlees eten volledig afgezworen hebben, zoals ik dat deed. Sinds mijn achttiende eet ik geen vlees meer. Een bewuste keuze. Dat is mijn keuze geweest. Hiervoor heb ik mijn redenen gehad. Net zo goed als dat iemand anders ervoor kan kiezen om wel vlees te blijven eten. Of minder vlees te eten. De Beyond Burger lijkt hierop aan te sluiten, deze gedachte. Al doet men er wel alles aan om te laten zien dat het anders kan.

De Beyond Burger is sinds deze week te koop. Ik las erover en dacht eigenlijk Wat moet ik hiermee? Ik ben niet zo van hypes en trends. Sterker nog, lang voordat het interessant was besloot ik geen vlees meer te gaan eten. Bovendien was er nog zoiets als de prijs. Over die € 5,99 ga ik het straks nog even hebben.

Exclusief verkrijgbaar bij…

De Beyond Burgers voor bereiding.
De Beyond Burgers voor bereiding.

Goede marketingformule

Laten we beginnen met een gemiste kans. Tegenwoordig lijkt het een goede marketingformule voor bedrijven te zijn om hun producten via een aanbieder te verkopen. Dat is naar mijn idee een gemiste kans. Als maker van een product als deze zou je heel erg graag willen dat zoveel mogelijk mensen jouw product gaan kopen. Dan doe je er niet alles aan om een exclusiviteit te bedingen. Je begrijpt het al, de Beyond Burger is slechts bij een supermarktketen te koop. Mocht je overigens in België wonen, dan kun je de burgers ook vinden bij Delhaize. In Nederland zijn we aangewezen op Albert Heijn voor het kopen van deze burgers.

Eigenlijk had ik het plan om de burger – ze worden per tweetal verkocht – gisteravond te bereiden en daarna (natuurlijk) op te eten. Soms lopen dingen anders, want ik vergat ze. Dat is natuurlijk raar, want ik had al bedacht hoe ik ze zou gaan eten. Gewoon alleen de burgers. Niet met iets anders. Dit om ervoor te zorgen dat ik de burger echt goed zou kunnen proeven.

Een herkansing volgde afgelopen middag. Terwijl ik voorbereidingen trof voor de lunch werd ik door mijn wederhelft herinnerd aan deze burgers.

Handleiding

Maar eens de verpakking lezen. Het was tenslotte een nieuwe burger. Gelukkig was er een handleiding aanwezig. Daarmee bedoel ik een manier om de burger te bereiden natuurlijk.

“De hamburger is volledig gaar wanneer de binnentemperatuur 74◦C, gloeiend heet is.”

Stress

Stress. Hoe zorg weet je wanneer de burger van binnen de juiste temperatuur heeft. Als niet-vleeseter beschik ik niet over een vleesthermometer. Maar goed, ogen gebruiken is ook een optie. Ik koos tijdens het bereiden ervoor om de burger te bakken in zonnebloemolie. Olie waarvan ik weet dat deze geen extra smaakjes bevat.
Na een minuut of tien omdraaien (ik wilde er zeker van zijn dat de burger niet zou aanbranden), was het zover. De oudste had inmiddels ook wel geroken dat er wat gebakken werd (de burger gaf met de zonnebloemolie wel wat rook) en was wel benieuwd wat er op mijn bord zou verschijnen.

Mijn gezinsleden eten wel vlees. Zij het in beperkte(re) mate. Zij weten dus hoe een stuk vlees zou moeten maken. Zelf zou ik dat echt niet meer weten. Ze hadden allemaal wel interesse in een stukje.

De jongste vond het verschrikkelijk. Die omschreef het als het eten van wormen. Mijn eerste gedachte was: “Hoe weet je hoe die smaken?” De oudste was enthousiast en wilde meer. Daar ging mijn Beyond Burger! Ook mijn wederhelft vond ‘m lekker. Wel gaf ze meteen een goede tip, die eigenlijk ook al zichtbaar is op de voorkant van de verpakking: op de barbecue. Dat lijkt mij een prima idee. Nu deed ik het met een koekenpan. Dat ging overigens ook prima.

De burger is stevig. Niet wanneer je begint met bakken. Het aanraken ervan voelt raar aan. Zodra het bakproces begint, dan wordt de burger stevig. Niet té stevig, want binnenin is de burger zacht. Daar moet je goed op letten, denk ik. Te zacht van binnen is niet goed. Dan doe je er verstandig aan om nog even terug te gaan naar de pan. Dat schijnt ook zo te zijn bij vleesproducten, heb ik begrepen.

Maakte de burger de verwachtingen waar?

De Beyond Burgers na bereiding.
De Beyond Burgers na bereiding.

Hoewel ik niet meer weet hoe een hamburger van vlees zou moeten smaken, denk ik dat deze Beyond Burger een breed publiek aan kan spreken. Kan, want niets is zeker. Een struikelpunt voor sommige mensen kan de prijs zijn. Twee Beyond Burgers voor bijna zes euro. Dat is een aardige prijs.

Wanneer ik de burgers ga vergelijken – wat eigenlijk niet eerlijk is – met de producten waarvoor men dieren gebruikt heeft, dan kan het zeker goedkoper. De vraag is alleen of je daarmee altijd goed bezig bent. De prijs van vlees kan aangeven wat de oorsprong is. We kennen allemaal de kiloknallers en we weten best goed waar deze vandaan komen. Ook weten we dat de boeren die de dieren leveren niet altijd een echt eerlijke prijs krijgen voor wat ze leveren.

Geen huismerk

Omdat Beyond Meat zich inzet voor een betere wereld, zou je dan moeten gaan vergelijken met biologische producten. Kijkend naar de prijzen van dezelfde supermarkt als waar ik de Beyond Burger kocht, Albert Heijn, viel mijn oog op een biologische hamburger. Nee, nog steeds niet helemaal te vergelijken. Het gaat hier om een huismerkproduct. De Beyond Burger is geen huismerk.

Ik kan nog honderden andere vleesproducten gaan vergelijken. Alleen gaat het niet daarom. Het gaat erom wat de boodschap is achter dit product. Op de website van Beyond Meat presenteert men de Beyond Burger als volgt: A burger with benefits. De voordelen bestaan, ten opzichte van de burger waarvoor een dier is gebruikt, eruit dat er minder water is gebruikt tijdens het bereiden en dat er minder energie is gebruikt. Laat dat nu enorm belangrijk zijn.

Wanneer je denkt dat er allemaal niets aan de hand is als het om het klimaat gaat, dan kan dat natuurlijk. Je bent niet verplicht om de wetenschap te geloven. Of dat verstandig is, dat laat ik in het midden. Ervan uitgaande dat je wel wilt inzien dat er zaken moeten veranderen, past dit product in deze visie. De Beyond Burger is misschien niet hét product dat alles zal gaan oplossen. Daarvoor is meer nodig. Het is alleen wel een stap in de goede richting.

Laten staan van vlees

Deze stap houdt niet in dat ik als niet-vleeseter iedereen wil laten stoppen met het eten van vlees. Nogmaals, dat is een eigen keuze. Een keuze die in ieder geval niet geleid zou mogen worden door het scoren van het goedkoopste vlees. Dat vlees zorgt niet voor oplossingen. Wel het soms laten staan van vlees. Helemaal laten staan zou nog meer oplossen, maar gaat niet gebeuren. Dat weet ik heel erg goed.

Maar goed, in een ideale wereld kunnen we allemaal bijna zes euro neerleggen voor een product als deze. Dat kan niet iedereen. Ook dat weet ik heel erg goed. Zouden we niet eens nadenken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de vleesindustrie ermee weg komt dat er nog steeds stunts gedaan kunnen worden met vlees. En daarin spelen de supermarkten in Nederland een grote rol. In plaats van exclusiviteit te bedingen of ermee mooi-weer spelen, zou men ook naar dat aspect kunnen kijken – de stuntaanbiedingen voor vleesproducten.
Maar, zo verklaren de supermarkten of de organisaties erachter: dat doen we al. Toch zien we nog regelmatig de stuntaanbiedingen voorbijkomen. Maar goed, dát is weer een onderwerp voor een vervolg-blog.

Aanraden?

De Beyond Burger, zou ik deze aanraden? Zeker! Probeer deze eens. Laten we eerlijk zijn, het ís geen vlees. Ga daar als eerste vanuit. Laat je verrassen door de smaak ervan. Dan komt het vast wel goed!

Goed nieuws voor iedereen die de Beyond Burger al geprobeerd heeft: men heeft meer producten in het assortiment. Kijk maar eens op de website van Beyond Meat.

Lees ook

08-01-2020: Waarom waren jullie zo geïnteresseerd in de Beyond Burger?


 

Ook interessant

240 miljoen pc's?

240 miljoen pc’s?

Volgens een berekening van Canalys zouden 240 miljoen pc’s na 2025 verdwijnen op de afvalberg. De ondersteuning door Microsoft van Windows 10

Lees verder »

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Door een kopje koffie voor me te kopen! Dat doe je via de onderstaande optie.

Alvast bedankt!