Search
Close this search box.

Internationale Vrouwendag – Ik heb het (weer) geprobeerd

Het was vandaag Internationale Vrouwendag. Een dag om bij stil te staan en daarmee kun je naar mijn idee niet vroeg genoeg mee beginnen. Ook dit jaar heb ik het weer geprobeerd: met mijn kinderen hierover te praten.

Even na half acht vanmorgen vroeg ik mijn kinderen (zes en negen) of ze wisten wat voor dag het vandaag was. Ik ben van mening dat de dag helaas noodzakelijk is, omdat er veel te veranderen is als het gaat om de rechten van meisjes en vrouwen overal ter wereld. De jeugd heeft de toekomst, dus ik denk dat het goed is om hierover met je kinderen te praten. Natuurlijk pas ik mijn taalgebruik aan, zodat de doelgroep mijn woorden kan  begrijpen. Je weet maar nooit, misschien praat ik tegen een van hen die het later voor het zeggen heeft… Is dat niet het geval, geen probleem, dan hebben ze altijd nog een machtig wapen: het democratisch recht en de vrijheid van meningsuiting. Niet dat dit alles ervoor zorgt dat ik mijn kinderen push. Daar geloof ik niet in.

Vorig jaar

Vorig jaar was het eerste jaar dat ik erover gepraat heb met mijn kinderen. De jongste dacht dat het een soort extra verjaardag was. De rest van de dag sprak ze over Meisjesdag. Meerdere keren vroeg ze wanneer het feestje dan zou beginnen.

Poging twee

Poging twee volgde dit jaar – vandaag. Dus rond een uurtje of half acht in de morgen vond ik het een goed moment om aandacht te vestigen op Internationale Vrouwendag. Ik begon met een simpele vraag:

“Weten jullie wat voor dag het is?”

Stilte…

“Donderdag!” De oudste wist het zeker! Het was vandaag echt donderdag. De jongste stelde meteen de vraag of er vandaag nog zwemles was. Ik besloot nog even door te vragen aan de hand van een overeenkomst. Wat mama, oma en de juffies met elkaar delen. Kortom: wat zijn zij?

Moeder en oma

De antwoorden varieerden van moeder en oma. Misschien was er iets dat ik moest weten, vroeg ik  nog. Gelukkig kwamen ze er samen achter dat het hier ging om meisjes. Vrouwen dus. Heel goed! We waren goed op weg. Ik vertelde over deze dag en waarom hier aandacht aan gegeven wordt. Over de kansen die sommige meisjes en vrouwen  niet hebben, terwijl jongens en mannen dit wel hebben.

Derde poging

De derde poging, volgend jaar, zal vast veel beter worden dan deze… De jongste was erg opgetogen over deze dag:

“Yes, ik mag kiezen wat we gaan eten!”

Update 2023

I can do anything
“I can do anything”

Wat is er veel veranderd sinds die tijd. In 2021 klom de jongste op de tafel met de bovenstaande tekst. Veelzeggend en zeker de waarheid. De boodschap is duidelijk genoeg. Hier eindigt het verhaal niet.

In 2022 veranderde onze gezinssamenstelling. Eigenlijk niet helemaal. De puzzelstukjes vielen op de juiste plaats. In november 2022 maakte ik via social media bekend hoe het precies zat (klik hier voor het bericht via Instagram daarover). Ik heb twee dochters. Dus op Internationale Vrouwendag staan in dit huishouden de drie vrouwen nog meer centraal.

Afbeelding bovenaan deze pagina: Unsplash.

Ook interessant

240 miljoen pc's?

240 miljoen pc’s?

Volgens een berekening van Canalys zouden 240 miljoen pc’s na 2025 verdwijnen op de afvalberg. De ondersteuning door Microsoft van Windows 10

Lees verder »

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Door een kopje koffie voor me te kopen! Dat doe je via de onderstaande optie.

Alvast bedankt!