Search
Close this search box.

Ja, wij doen zelfs de was… en de afwas…

Een berichtje in de app van BBC News trok vanochtend mijn aandacht. Een interview met de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern en haar man Clarke Gayford. Zij werden door Charles Wooley van het programma 60 Minutes geïnterviewd. De interviewer toonde zich verrast dat Gayford de was doet in het huishouden… Ja, meneer Wooley: wij doen zelfs de was als huisvaders!

Premier

Je krijgt de mogelijkheid om de Nieuw-Zeelandse premier te spreken. Dat is natuurlijk niet iets dat je iedere dag doet. Dat begrijp ik heus wel. Ik begrijp ook heus wel dat het niet vaak voorkomt, dat je een politica spreekt, die tijdens haar termijn als premier zwanger is. Eigenlijk komt dit bijna nooit voor. Ze is overigens niet de enige in de geschiedenis. Ook is ze niet de enige vrouw met een belangrijke functie, die in verwachting is.

Wat ik niet begrijp is dat je focust op zaken die volstrekt normaal zijn, ze vervolgens uit hun verband rukt en hierover een soort-gespeelde verbazing toont. Wat ik al helemaal niet begrijp is dat je gaat gissen of de zwangerschap nu wel of niet tijdens de verkiezingsperiode begonnen is. Blijkbaar is dat normaal, om dit soort dingen te vragen. Net zo goed als dat het normaal is, dat mevrouw Ardern zelf de was zou moeten doen.

Schermafbeelding van de aankondiging van het interview via Twitter.
Bron: Twitter.

Charles Wooley

“Ik heb veel premiers gesproken in mijn tijd (als journalist), maar geen van hen was zo jong, zo intelligent en zo aantrekkelijk.” Het is een vrije vertaling van de woorden van de interviewer in kwestie, Charles Wooley. Wooley is werkzaam voor het televisieprogramma 60 Minutes Australia. Een programma waarvan je mag verwachten dat er een normaal interview wordt gehouden. Maar nee. Althans, op basis van de fragmenten die ik zag, is het geworden tot iets dat vooral niet in het voordeel spreekt van de Nieuw-Zeelandse premier.

Ander soort vragen

Omdat Ardern een vrouw is, worden haar blijkbaar ander soort vragen voorgeschoteld. Dat is reden tot verbazing, want het is voor deze vader van zes kinderen niet helemaal duidelijk dat er al afspraken gemaakt zijn over het huishouden. Logisch toch? Ardern is niet tussen het regeren van het land bezig met het stofzuigen of het lappen van de ramen. Dat laat ze haar man doen. Ze hebben samen gekozen voor deze verdeling. Daarover hoeft geen verbazing te zijn, zeker niet wanneer je hoort dat de man in kwestie de was doet.

Moment van conceptie

Ongetwijfeld is het meest dramatische moment van het interview het gissen naar het moment van conceptie. Waarom? Waarom? Waarom?!

Dat moment waarop gevraagd wordt naar het moment van conceptie…
Schermafdruk Twitter.

Nu heb ik niet de illusie dat meneer Wooley ooit mijn artikel(en) zal lezen. Maar voor iedereen die zich hierover kan en blijft verbazen: ja, wij doen zelfs de was als huisvaders. Terwijl onze partners werken, zorgen wij ervoor dat huishoudelijke taken uitgevoerd worden. Ik verwacht niet dat mijn wederhelft na haar werkzaamheden nog even alle huishoudelijke taken op zich gaat nemen. Dat is ook van toepassing op de Nieuw-Zeelandse premier.

Stel je voor…

Nadat Jacinda klaar was met debatteren, moest ze snel naar huis. Daar stond de wasmachine geduldig op haar te wachten. Met de nodige precisie wist ze de knoppen op de juiste manier in te stellen, iets dat haar man eerder die dag niet gelukt was. Vervolgens kon ze meteen door naar een etentje met de Indiase president, die voor een staatsbezoek aangekomen was in Wellington. Wel moest ze op tijd terug naar huis, want de was moest nog in de droger…

Wasmachine

Normaal

Ja, blijkbaar is het normaal om vrouwen andere vragen voor te leggen dan mannen en ervan uit te gaan dat de vrouw toch wel de rol blijft vervullen van hoofdverantwoordelijke in het huishouden. Wanneer dit niet zo is, waarom worden dit soort vragen dan gesteld?

Ach, sommige zaken veranderen waarschijnlijk nooit. Daarover kan ik nog veel langer bloggen. Helaas, ik moet een vaatwasmachine in en uitruimen.

Newsflash: we doen als huisvaders zelfs de afwas of ruimen zelfs vaatwassers in en uit! Wanneer dát geen breaking news is… 

Gerelateerd

Afbeelding bovenaan deze pagina: Unsplash.

Ook interessant

240 miljoen pc's?

240 miljoen pc’s?

Volgens een berekening van Canalys zouden 240 miljoen pc’s na 2025 verdwijnen op de afvalberg. De ondersteuning door Microsoft van Windows 10

Lees verder »

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Door een kopje koffie voor me te kopen! Dat doe je via de onderstaande optie.

Alvast bedankt!