Search
Close this search box.

Je vader was een konijn, je moeder een kat…

Ik snap er weinig meer van. Televisieprogramma’s voor kinderen. Eigenlijk snap ik het ook niet helemaal, waarom ik hier een artikel over schrijf.

Gumball Watterson
Gumball Watterson.
Bron: Gumball Wiki.

De Wonderlijke Wereld van Gumball

Goed, de Wonderlijke Wereld van Gumball (In het Engels: The Amazing World of Gumball) … Een van de favoriete “tekenfilms” van mijn kinderen. Nee, het is geen “echte” tekenfilm, maar een animatiefilm (of serie). Maar dat is verder niet zo belangrijk. Ik snap er weinig meer van…

Vader Watterson is een konijn. Richard om precies te zijn. Hij is getrouwd met Nicole. Tot zover is er niets aan de hand. Ware het niet, dat vader Wattersons een konijn is. Moeder Watterson is een kat. Dan heeft hij een zusje, Anaïs, eveneens een konijn. Gumball zelf is een kat. Dan is er nog Darwin, een geadopteerd broertje. Om precies te zijn: een goudvis met benen…

De familiegeschiedenis van de Watterstons gaat terug tot een rat (de opa van Gumball) en een roze konijn (de oma van Gumball).

Darwin Watterson
Darwin Watterson.
Bron afbeelding: Gumball Wiki.

Snap jij het nog?

Ik moest mij even voor laten lichten door mijn kinderen. In een poging om iets meer helderheid te krijgen vroeg ik om een uitleg waarom een konijn met een kat is getrouwd en of dit niet raar is. Volgens mijn kinderen is dat volstrekt normaal. Ze zijn immers “getekend.”

Anais Watterson
Anais Watterson.
Bron afbeelding: Gumball Wiki.

Namen

Wanneer je kijkt naar de namen, dan merk je dat dit er ook wel wat bijzonders te melden valt. Zo heet Gumball misschien zo in de serie, maar is zijn echte naam gewoon Zach Tristopher Watterson. Dat schijnen zijn ouders inmiddels zelf ook een beetje vergeten te zijn, want de voornaam Zach gebruiken ze in de serie ook niet meer.

Darwin kent heel wat namen en is overigens niet de eerste vis die het gezin rijk is. Eerdere versies stierven een vroegtijdige dood, omdat Gumball er eigenlijk niet zo goed voor zorgde. Darwin heeft als andere namen de namen Raglan Caspian Ahab Poseidon Nicodemius Watterson, III. Waarbij het Romeinse cijfer III aangeeft dat dit dus de derde versie is van deze Darwin. Zijn bijnaam is overigens Fish Kid.

Het zusje Anais heeft wel een heel bijzondere tweede naam. Hierbij is de letter R oververtegenwoordig. Voluit is haar naam: Anais Errrrrr Watterson.

De ouders kennen eigenlijk best standaard namen, want moeder luistert naar de naam Nicole en heeft maar een naam gekregen. Wel heeft ze een doctorstitel. Al lijkt het uniform dat ze aanheeft in de serie meer op dat van een verpleegstersuniform. De vader in de serie, Richard, heeft als tweede naam de naam Buckley gekregen. Voor Darwin is hij Mister Dad. Voor de andere twee kinderen is hij gewoon dad (papa).

Het gebouw van Chanax Inc.
Het gebouw van Chanax Inc.
Bron afbeelding: Gumball Wiki.

Chanax Inc.

Vader Watterson was, voordat hij werkloos werd, werkzaam als pizzakoerier en een aflevering werkzaam bij Chanax Inc. Dit bedrijf (voluit Chanax International Inc.) is gevestigd in Elmore, waar het gezin woonachtig is en wordt bestuurd door dhr. Chanax. Het is niet precies duidelijk wat dit bedrijf nu precies doet, maar het schijnt niet veel goeds te zijn. Dat varieert van het kappen van regenwoud tot het bedenken van (slechte) boybands en – zoals Gumball beweert – het ontdekken van slechte zoutjes (cheese puffs). Ook zou het bedrijf zich bezighouden met het aanbieden van kabeltelevisie. Iets dat voor de meeste Amerikanen een schande is.

Het is overigens Richard Watterson die verantwoordelijk is voor het neerhalen van het gebouw van Chanax Inc. in de aflevering waarin hij aangesteld wordt als CEO van het bedrijf, wat overigens het gevolg is van een misverstand.

Een deel van de hoofdrolspelers.
Een deel van de hoofdrolspelers.
Bron afbeelding: Gumball Wiki.

Meer hoofdrolspelers

Naast Gumball en zijn familie zijn er meer hoofdrolspelers, die belangrijk zijn voor de serie. Dit zijn de regelmatig terugkerende bekenden van de familie. Denk dan aan kinderen van school bijvoorbeeld.

Penny Fitzgerald
Penny Fitzgerald.
Bron afbeelding: Gumball Wiki.

Penny Fitzgerald

Zo is er Penny Fitzgerald. Dit is een twaalfjarige fee, die er eerder uitzag als een pindadopje. Eigenlijk hebben zij en Gumball altijd al een heftige crush op elkaar gehad. Het was alleen lastig om die gevoelens te uiten, met alle gevolgen vandien. Dat schijnt nogal een ‘ding’ te zijn in de serie; het uiten van gevoelens. Het is dan ook de vraag of het ooit gaat lukken om die twee bij elkaar te brengen…. (hint, kijk naar de aflevering The Shell en je weet het antwoord).

Carrie Krueger
Carrie Krueger.
Bron afbeelding: Gumball Wiki.

Carrie Krueger

Niet iedereen is even oud op de school waar Gumball en Darwin naar toe gaan. Zo is er de 327-jarige (!) Carrie Kreuger, die ook nog steeds naar Elmore Junior High toe gaat. Het is de vraag wanneer Carrie klaar is voor een vervolgopleiding.

Carrie is het vriendinnetje van Darwin.

Tobias Wilson
Tobias Wilson.
Bron afbeelding: Gumball Wiki.

Tobias Wilson

Tobias Wilson is een echt een wolkje in de vorm van een regenboog. Dankzij een betaling van tien dollar is aan Darwin mag hij zichzelf zijn vriend noemen. Ja, dat is pas een echte vriendschap!

Banana Joe
Banana Joe.
Bron afbeelding: Gumball Wiki.

Banana Joe

Net zoals op de meeste scholen is er ook op Elmore Junior High een clown, voor zover Gumball en Darwin dat niet zijn natuurlijk. Dat is Banana Joe. Altijd in voor een grap. Het probleem is alleen dat Joe denkt dat iedereen om hem moet lachen, maar dat is dus niet zo. Iedereen lacht hem uit. Voortdurend.

Alan Keane
Alan Keane..
Bron afbeelding: Gumball Wiki.

Alan Keane

Net zo goed als dat er een clown moet zijn, die denkt leuk te zijn, moet er natuurlijk ook een zijn, die populair is. Dat is deze Alan Keane. Een zwevende ballon aan een touwtje. Toegewijd om zijn tijd en aandacht te besteden om goed te doen voor anderen en ervoor te zorgen dat iedereen tevreden is. Ja, dat is Alan Keane! Zijn zwakte: hij kan er niet tegen wanneer anderen hem afwijzen.

Tina Rex
Tina Rex.
Bron afbeelding: Gumball Wiki.

Tina Rex

De naam zegt het al. We hebben hier te maken met een dinosaurus. Een tyrannosaurus om precies te zijn. De pestkop van de school. Lekker makkelijk, want ze is groot. Ze pikt zonder moeite de kleintjes er tussenuit. Dat is om precies te zijn dus zo’n beetje iedereen. Uiteindelijk blijkt het allemaal te gaan om een ding: stereotypering. Dat doet ze alleen maar, omdat het verwacht zou worden. Zou dit allemaal ooit goed komen?

Meer weten?

De lijst met hoofdrolspelers en ondersteunende deelnemers wilt bekijken, dan verwijs ik je naar deze pagina voor een volledig overzicht.

Cartoon Network

De animatieserie, uitgezonden via Cartoon Network, zag het levenslicht in 2011. Na zes seizoenen werd in 2018 bekendgemaakt dat er een einde zou komen aan de serie. Wel zouden er allerlei nieuwe plannen gelanceerd worden. Spin-offs, miniseries en een heuse film via Catroon Network en HBO Max. In augustus 2022 werd bekend dat HBO Max niet langer tot de mogelijkheden behoorde als het gaat om de film. Onduidelijk is via welk streaming platform de film dan uitgebracht zou gaan worden en wanneer dit het geval is.

Boodschap

Ondanks de vele herhalingen die uitgezonden worden van dit programma, is de serie nog altijd immens populair. Niet zonder reden. Het is een serie met humor die soms op het randje zit van wat het absurde. Tegelijkertijd zitten er krachtige boodschappen in verborgen, die blijkbaar kinderen weten te bereiken. Belangrijker is mischien dat kinderen verder kijken. Ze zien niet wat ik zag. Dat de vader en moeder twee verschillende dieren zijn, de kinderen ook niet. De kinderen zien wat zij belangrijk vinden: een animatieserie die hen aanspreekt. Laten we daar ook eens goed over nadenken! Dat geldt voor meer tekenfilms en animatieseries. Kijk naar de goede boodschap die erin zit. Zie je alleen maar wat je wilt zien of is er meer te vinden?

Toch blijft het merkwaardig; een kat als moeder, een vader als konijn, een vis als geadopteerde broer. Om maar niet te spreken van de politieagent in de vorm van een donut…

Meer informatie

De familie Watterson.
De familie Watterson.
Bron afbeelding: Cartoon Network.

Bron afbeelding: een video van Cartoon Network. Klik hier voor de bron.

Update 2023

De oudste is inmiddels al lang klaar met deze wonderlijke wereld. De jongste daarentegen kijkt zo af en toe nog naar deze serie. Tot grote vreugde van mij. Inmiddels ken ik sommige afleveringen uit mijn hoofd. Wat volgens haar niet mogelijk is, want de afleveringen zijn toch echt ‘nieuw.’

Ook interessant

240 miljoen pc's?

240 miljoen pc’s?

Volgens een berekening van Canalys zouden 240 miljoen pc’s na 2025 verdwijnen op de afvalberg. De ondersteuning door Microsoft van Windows 10

Lees verder »

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Door een kopje koffie voor me te kopen! Dat doe je via de onderstaande optie.

Alvast bedankt!