Search
Close this search box.

“Lekker douchen met de meisjes”

De afgelopen tijd heb je misschien vaker teksten gezien die in verband worden gebracht met de vereenvoudiging van de Transgenderwet, waarover de Tweede Kamer gaat stemmen. Een van de teksten die voorbijkomt en afkomstig is uit het kamp van de tegenstanders van de vereenvoudiging is: “Lekker douchen met de meisjes.” Een opmerking of tekst die niet alleen onnodig kwetsend of diep beledigend is. Het is ook een onjuiste voorstelling van zaken.

Lang geleden

Het is erg lang geleden dat ik te vinden was in de kleedkamer van een sportschool. Misschien dat er in de tussentijd iets is veranderd. Bijvoorbeeld een controle aan de deur van de kleedkamer. Staat daar bijvoorbeeld iemand die controleert welke geslachtsvermelding er in het identiteitsbewijs vermeld staat van de persoon die de betreffende kleedkamer binnen wil gaan. In de tijd dat ik gebruik maakte van de kleedkamer was dit niet zo. Wanneer ik dit gewild had, zou ik zomaar een andere kleedkamer binnen kunnen lopen. Natuurlijk deed ik dat niet. Wat had ik daar te zoeken?

De laatste tijd wordt er door tegenstanders van de vereenvoudiging van de Transgenderwet gesproken over een “open debat.” Blijkbaar is dat gelijk aan het ventileren van een mening. De mening van hun clubje, hun partij of groep. Alle andere meningen lijken niet mee te tellen. Men komt aan met experts, met links naar onderzoeken en vergeet voor het gemak dat voor alle aangehaalde experts en onderzoeken er een veelvoud aan experts en onderzoeken zijn die het tegendeel bewijzen. Ondertussen is het vooral een kwestie van benadrukken dat er niet geluisterd wordt naar hun kant van het verhaal. Men vergeet voor het gemak de hoeveelheid aan ingezonden brieven in kranten, de uitnodigingen om aan te schuiven in talkshows en de columns die men mag schrijven. Dan zijn er nog de reclames in bushokjes. Laten we die vooral niet vergeten.

Bushokjes

Juist, de reclame in bushokjes. Laten we die inderdaad even niet vergeten. Die reclames die ons erop wijzen dat er een speciale website is die gemaakt is om iedereen ervan te overtuigen dat de vereenvoudiging van de Transgenderwet vooral heel erg slecht is. Want dit zet de deur open voor dat “Lekker douchen met de meisjes.” Ook wel omschreven als een “giftig klimaat.” Al zeggen ze dat niet met zoveel woorden in de reclames of op de website Gendertwijfel.nl (zonder link). Een aantal van de ondertekenaars van het manifest doet dit wel op social media, al dan niet in andere bewoordingen of met beeldspraak. Onnodig kwetsend, beledigend. Al vinden zij dat helemaal niet. Nee, dat heet een “open debat.” Een debat waarin, opvallend genoeg, alleen ruimte is voor hun standpunten. Hoe zien die standpunten er dan uit?

Wanneer ik het goed begrijp dan zou dus het volgende gebeuren. De overheid lanceert dus een wijziging van een wet en die wet maakt het mogelijk om de procedure voor het wijzigen van geslachtsregistratie te vereenvoudigen. Dit is slecht nieuws, want dit zorgt ervoor dat een bepaald soort type personen naar gemeentehuizen en stadhuizen zal gaan om daar aanpassingen te laten verrichten, om zo toegang te kunnen krijgen tot kleedkamers. Zonder de aanpassing zou een deskundige verklaring door een arts of psycholoog dit kunnen verhinderen.

Dat is in ieder geval wat de tegenstanders naar voren willen brengen tijdens hun “open debat.” Ze luisteren vooral niet naar wat de experts hierover te zeggen hebben. Zo lees je bijvoorbeeld in dit artikel dat de aanvraag voor een wijziging in het paspoort vaak pas plaatsvindt wanneer de persoon om wie het gaat verder in transitie zit.

“Gemakkelijk”

Stel je nu toch eens een situatie voor. Je kunt dus heel “gemakkelijk” naar het gemeente- of stadhuis toe om daar een wijziging door te voeren en zo toegang te krijgen tot een kleedkamer? Laten we eerlijk zijn, heb je daarvoor een wijziging nodig? Bovendien, dit is weer een stok waarmee geslagen wordt door een groep van personen die zich de afgelopen jaren via ingezonden brieven, door aan te schuiven in talkshows en in columns uitgesproken hebben tegen alles wat met LGBTQIA+ en in het bijzonder transgender te maken heeft? Dit is gewoon een excuus. Een manier om even te laten zien hoe “betrokken” ze zijn. Correctie: een manier om nog even lekker na te trappen.

Zelf voeren ze aan dat het allemaal zo gemeen is. Ze zijn er alleen maar om mensen en in het bijzonder kinderen te beschermen. Er worden horrorverhalen gedeeld en men deelt links naar onderzoeken. Vergeet men misschien dat tegenover die horrorverhalen een veelvoud van verhalen staan die het tegendeel bewijzen? Of vergeet men dat tegenover die onderzoeken een veelvoud van onderzoeken staan die het tegendeel bewijzen. Nee, dat vergeet men niet. Dat negeert men. Dat doet men af als ‘woke propaganda’ of ‘doorgeschoten.’

Identiteitscrisis

De oplossing van deze groep mensen: ga er maar lekker over praten, dan komt alles goed. Het liefste zou men alles wat met dit soort zaken te maken heeft officieel willen laten bestempelen als identiteitscrisis.

Waar hebben we dat trouwens eerder gehoord, dat zoiets met “praten” wel over zou gaan? Oh ja, hier!

Het is een beetje te vergelijken met de opmerking “Het is een fase, je groeit er wel overheen.” Tijdens die pogingen om die boodschap naar voren te brengen worden de woorden steeds harder en heftiger. Toch kijken de initiatiefnemers van de website en het bijbehorende manifest tegen de vereenvoudiging van de Transgenderwet er anders tegenaan: zij worden beknot in hun vrijheid van meningsuiting. Dat ze dat eigenlijk willen voor iedereen die een ander geluid wil laten horen, dat is natuurlijk niet zo.

Wat is het precies?

Nu zeg ik vooral niet: “Sloop een bushokje waarin zo’n reclame te zien is.” Dat zeg ik echt niet. Laten we dat even duidelijk hebben. Toch is dit iets dat voorkomt naar aanleiding van de meest recente ontwikkelingen die de tegenstanders van de vereenvoudiging zelf geïnitieerd hebben. Was het echt nodig om een campagne te lanceren in bushokjes? Was dat echt noodzakelijk? Om te verwijzen naar een website zonder eigenlijke inhoud? Want laten we eerlijk zijn, wat staat er op de website Gendertwijfel.nl? Een manifest, een lijst met ondertekenaars, een paar persberichten en wat nieuwsberichten. Dan vergeet ik natuurlijk de contactpagina. Dat is niets meer dan een contactformulier. Daar zou je netjes de contactgegevens verwachten, maar die heeft men niet vermeld. Je weet dus niet met wie je echt te maken hebt. Wat is het precies? Een vereniging, een stichting, een bedrijf, een organisatie? Er is zelfs niet eens een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Kortom, Gendertwijfel.nl is een website, meer niet. Toevallig met wat namen en een manifest. Een kwetsend manifest dat niet op de waarheid is gebaseerd. Dat is wat het is.

De ervaring leert mij inmiddels dat dit gedrag niet nieuw is. Helaas. Haat en onverdraagzaamheid is iets waarmee veel transgender personen dagelijks te maken krijgen. Je kunt de vraag stellen waarom ik me er zo druk over maak. Het is eigenlijk heel erg simpel: waarom zou ik dit niet doen? De onterechte beschuldigingen, de haat, de manier waarop mensen behandeld worden en nog veel meer onrecht zijn voor mij redenen genoeg. Vergeet vooral niet: het onmenselijk behandelen van anderen, omdat de ander denkt beter te zijn. Dat is geen schande, dat is gewoon wat het is: onmenselijk. Klaar.

De afgelopen jaren…

De afgelopen jaren heb ik veel mogen leren van mensen uit de gemeenschap. Ik heb niet alleen geleerd van de nare ervaringen. Nee, ook mooie ervaringen. Of dat nu ervaringen in de nabije omgeving waren of via social media. Die mooie ervaringen neem ik mee. Die koester ik. Ik waardeer ze. Ik ben maar een toeschouwer. Nee, ik weet niet alles en ik leer iedere dag weer nieuwe dingen. Soms weet ik het ook nog niet. Het laatste wat ik wil doen is het beter willen weten. Dat nooit. Dit heb ik daarom geschreven vanuit mijn visie. Een visie van een vader. En ja, dat is een die boos is. Boos op mensen die om onterechte redenen heel erg boos zijn op anderen om wie ze zijn of wie ze willen zijn. Of ik daarbij fouten gemaakt heb in woordkeuze of duiding, dat weet ik echt niet. Misschien waren dat de emoties wel. Als dat zo is, dan hoor ik dat heel erg graag! Weet in ieder geval dat ik het schreef met de juiste emoties. Het is namelijk krankzinnig dat je niet zelf zou kunnen beslissen of bepalen wat voor jou noodzakelijk is. Je bent zelf stuurvrouw /-man /-mens. Ja, daar heb je soms anderen voor nodig (voor een handtekening of stempel). Je hebt daarbij in ieder geval niet een groep azijnpissers nodig, die vanaf de zijlijn boe staat te roepen en met onredelijke en onware argumenten op de proppen komt, telkens weer!

Maar goed, wat weet ik er nu vanaf. Ik denk dat ik maar weer eens ga stofzuigen…

Niet overtuigd?

Sorry, maar het staat er echt hoor “Vereenvoudiging Transgenderwet.” Kijk maar op de pagina van de Rijksoverheid.

Foto: Unsplash

Ook interessant

240 miljoen pc's?

240 miljoen pc’s?

Volgens een berekening van Canalys zouden 240 miljoen pc’s na 2025 verdwijnen op de afvalberg. De ondersteuning door Microsoft van Windows 10

Lees verder »

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Door een kopje koffie voor me te kopen! Dat doe je via de onderstaande optie.

Alvast bedankt!