Search
Close this search box.

Mannen, stop met janken!

Er vol tegenin gaan. Dat is wat ik ga doen in deze blog. Een oproep aan alle mannen om nu eens op te houden met janken op het moment dat er echt geen verdriet is. Gevoed door van die klaag-papa-blogs die geschreven worden over vaders die echt niet weten hoe ze hun “papadagen” moeten invullen. Voor iedereen die wel weet hoe het gaat: je mag trots zijn op jezelf. Jij weet het, jij kunt het!

Een vader beklaagd zich over het gebrek aan mogelijkheden om tijdens zijn papadag werk te verzetten. Laat een ding duidelijk zijn: er is niet zoiets als een “papadag.” Dat is een verzinsel dat mannen gebruiken om een dag thuis te werken. Althans, ze denken dan thuis te kunnen werken, om zo een steentje bij te kunnen dragen. Dat we die vaders vooral op de borst kloppen en overladen met complimenten. Ook moeten we erkennen dat het zo ongelofelijk zwaar is, die dagen.

“Moederdagen”

Het idee van een papadag kennen we nu al enkele jaren en iedere keer wordt weer duidelijk dat dit begrip vooral gebruikt wordt om aan te geven wat de verschillen zijn tussen vaders en moeders. Moeders hebben geen “moederdagen”, behalve die ene dag in mei. Een dag waarop moeder overladen wordt met cadeaus zoals parfum en huishoudelijke apparaten. Geen toonbeeld van emancipatie dus.

“Passen”

Vaders hebben het zo ontzettend zwaar, op die dagen waarop ze “passen” op de kinderen. Het idee dat je de zorg voor jouw eigen kinderen omschrijft als “oppassen” toont aan dat je als vader echt geen idee hebt waar het over gaat. Die dagen waarop je thuis bent zijn er niet zonder reden. Je bent er in de eerste plaats voor je kinderen. Begrijpt jouw werkgever dit niet, dan is het zaak om de werkgever te laten doordringen van de wettelijke mogelijkheden van ouderschapsverlof. Een werkgever dient wel met zeer zwaarwegende motivatie te komen om ouderschapsverlof te weigeren. Heb je dit niet voor elkaar gekregen en wordt verwacht dat je die dag ook nog gewoon werkt, dan heb je dingen niet goed geregeld.

Moeilijk te combineren

De zorg voor kinderen is moeilijk te combineren met werkzaamheden. Een kind heeft zorg nodig. Natuurlijk zijn er die momenten waarop je wel wat kunt doen, maar ze zijn spaarzaam. Ze zijn het in ieder geval niet waard om over te janken. Toch doen sommige vaders dit. Ze klagen steen en been over de beperkingen. Uiteindelijk zijn ze maar weer blij dat ze een dag later aan het werk kunnen gaan. Dit zijn de mannen die in de categorie vallen die claimen dat ze eigenlijk niet weggelegd zijn voor huishoudelijke taken. Simpele taken als een vaatwasser in- en uitruimen gaat nog, maar veel verder dan dit gaat het vaak niet. Nee, dit heeft niets te maken met stereotypen. Het zijn dingen die ik in het verleden regelmatig heb gehoord. Ook toen ik nog in loondienst werkzaam was.

Kookkunsten

Ik herinner mij nog levendig de mannen die opschepten over hun kookkunsten. Of liever, het gebrek eraan. Een ei bakken, dat ging nog net. Barbecueën was ook geen probleem. De overige gerechten moesten maar door hun partner bereid worden. Niemand moest hen overigens vertellen dat het tekortkomingen waren. Mannen die wel geloofden in een echt gezamenlijk huishouden, zoals ik dat doe, kregen ervanlangs. Dan kreeg je allerlei rare opmerkingen naar je hoofd. Alsof je een watje zou zijn, wanneer je wel dingen doet in het huishouden.


Nee, mannen – gelukkig niet alle mannen – zijn heer en meester als het gaat om klagen. Klagen over het gebrek aan mogelijkheden die een dag thuis biedt zijn onzinnig. Wat mij betreft zou je daarover nagedacht moeten hebben voordat je de stap zette om te werken aan gezinsuitbreiding.

“Lekker makkelijk”

Het is natuurlijk “lekker makkelijk,” deze woorden van De Goede Huisvader. Vergeet alleen niet dat er dus ook een tijd was waarop ik in loondienst werkzaam was. We maakten goede afspraken en datzelfde deed ik met mijn werkgevers. Het moest duidelijk zijn dat er op “die dagen” niet gewerkt werd. Mocht dat wel nodig zijn, dan zou het tempo anders zijn, dan zouden de resultaten anders zijn. In ieder geval werd er door mij niet geklaagd.


En nu, als huisvader die zijn bedrijfsactiviteiten rondom zijn kinderen plant is het natuurlijk “nog makkelijker.” Toch? Het idee alleen al, om aan te nemen dat het dan makkelijker zou moeten zijn is er eentje waarom ik smakelijk lachen moet. Het toont aan dat je blijkbaar alleen hindernissen ziet. Natuurlijk het huisvaderschap combineren met een eigen bedrijf vergt soms acrobatische kunsten. Kunsten die je niet uit de weg mag gaan. Het helpt niet om erover te janken, zoals sommigen doen.

“Zieligste”

Doen vrouwen hetzelfde? Nee. Schrijven zij over de frustratie van het moederschap dat gecombineerd moet worden met de kinderen en de wensen van hun partner? Nee. Schrijven zij over de mogelijkheden die zij misschien niet kunnen benutten, omdat er teruggevallen wordt op de aloude rolpatronen? Nee. Dit doen ze niet en dat siert ze! Voor alle vaders, huisvader of “gewoon” vader, die er ook niet over klagen geldt: ook jullie doen het goed. Helemaal wanneer je wilt erkennen dat het niet altijd mogelijk is om de “zieligste” te zijn.

Mannen zijn niet per definitie “zielig.” Wanneer je het zelf niet goed hebt geregeld is dit nog steeds niet zielig, maar misschien onhandig. Ik zal het woord dom vermijden.

Kritisch

Kun je niet tegen deze woorden? Doen ze pijn? Lokken ze misschien een bepaalde reactie uit? Prima. Denk dan eens kritisch na over wat jouw eigen mogelijkheden zijn. In plaats van vast te stellen dat het een bijna uitzichtloze situatie is… dat is het niet!


Afbeelding bovenaan deze pagina: Unsplash.

Ook interessant

240 miljoen pc's?

240 miljoen pc’s?

Volgens een berekening van Canalys zouden 240 miljoen pc’s na 2025 verdwijnen op de afvalberg. De ondersteuning door Microsoft van Windows 10

Lees verder »

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Door een kopje koffie voor me te kopen! Dat doe je via de onderstaande optie.

Alvast bedankt!