Search
Close this search box.

Margarine met Flower Power

Het Nederlandse bedrijf The Flower Farm is bezig om de wereld te verbeteren. Doel is om iets te doen aan de hoeveelheid palmolie, die gewonnen wordt uit de kwetsbare gebieden op aarde.

Er is veel te doen over palmolie. Voor de een is het dé oplossing. De ander is juist van mening dat de manier waarop de olie gewonnen te wensen overlaat. Nu is er The Flower Farm, met een nieuwe margarine. Tijd daarom om eens wat meer aandacht te besteden aan deze margarine en – natuurlijk – palmolie.

Wat is palmolie?

Palmolie is een plantaardige olie, gewonnen uit voornamelijk de oliepalm en de coyolpalm. De olie bevat een hoog percentage verzadigde vetten en antioxidanten. De olie wordt in heel veel producten gebruikt. Het nadeel van deze olie is vooral de manier waarop de olie gewonnen wordt. Dat is vaak op een niet-duurzame manier. Dat is slecht nieuws voor het milieu.

Omdat palmolie op grootschalige wijze wordt gewonnen, is de impact op onze leefwereld enorm groot. Daar merken we in Europa niets van. Het is, zoals in veel gevallen, iets dat plaatsvindt in andere delen van de wereld. Om precies te zijn in Derde Wereldlanden. Landen waar men niet altijd dezelfde standaarden aanhoudt als het om regels gaat die het milieu moeten beschermen. Het gevolg is dat er voor het winnen van palmolie op grote schaal ontbossing plaatsvindt.

Weet je het nog? Enkele maanden geleden verschenen er op social mediafoto’s van tropisch regenwoud dat in brand stond. Het waren bosbranden in Brazilië. In de maanden erna verschenen er andere foto’s van bosbranden. Die uit Australië. Natuurlijk, die bosbranden waren ook verschrikkelijk. De bosbranden in Australië zijn een gevolg van de klimaatveranderingen. De aandacht voor de bosbranden in Zuid-Amerika lijkt weer wat naar de achtergrond te zijn verschoven. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de bedrijven die palmolie gebruiken. Zij worden nu niet meer geconfronteerd met vragen waarom dit zo moet.

Overigens vindt de ontbossing niet alleen plaats in Zuid-Amerika. Ook in Azië vindt op grote schaal ontbossing plaats. En nee, mocht je denken dat dit allemaal is omdat de vraag naar vegetarische en veganistische producten is toegenomen, dat is niet alleen voor het “nep vlees.” De producten waarin palmolie is verwerkt beperken zich niet alleen tot de producten “zonder dieren.”

Op Wikipedia lees je er het volgende over:


Grootschalige productie van palmolie wordt door diverse milieuorganisaties scherp bekritiseerd, omdat deze ten koste van oerwoud gaat. Zo wordt bijvoorbeeld op het door Indonesië en Maleisië gedeelde eiland Borneo uitgebreid oerwoud gekapt en afgebrand, waarvan een groot deel illegaal. De opbrengst is in het geval van kap primair bedoeld voor de handel in tropisch hardhout. Als secundaire bestemming worden gebieden ontwikkeld tot palmolieplantage. Dit is een langjarig proces en vraagt grote investeringen. Bij dit alles worden voldongen feiten gecreëerd wat betreft de fauna en flora. De oorspronkelijke oerwoudbewoners, zoals primaten, zijn hun natuurlijke habitat kwijt en worden verdreven.”

Bron: Wikipedia

Palmolie is dus slecht nieuws. Alleen hoe kom je ervan af? Bij The Flower Farm zijn ze begonnen met een alternatief. Een product zo basaal als margarine kan best gemaakt worden zonder palmolie. Daar zet men op in. Meer nog dan het idee dat dit een plantaardig (en daarmee dus een vegan product is), zet men in op de afwezigheid van palmolie en soja.

Geen palmolie en soja, wat dan wel?

Op de website van dit Nederlandse bedrijf lees je het volgende over de ingrediënten:
“The Flower Farm bevat 60% plantaardige oliën en vetten in wisselende verhoudingen (zonnebloemolie, shea boter), water, wortelsap, zeezout, emulgator: mono-en diglyceriden van vetzuren, citroensap, natuurlijke aroma, vitamines: A, D.”

Wat is de impact op het milieu?

Tot zover niets anders dan goeds te melden over de margarine. Op de website lees je zelfs hoeveel palmolie je kunt besparen. Er is alleen een “maar.” Een ding dat voor verbetering vatbaar is. Dat is een beetje verstopt op de website. Je zou denken dat de ingrediënten op een biologische manier gewonnen worden. Daarover is het bedrijf kort (en krachtig):


“ Is The Flower Farm biologisch?
Nee, we zijn niet biologisch.”

Dit lijkt een gemiste kans te zijn. Al kun je wel de vraag stellen of dit misschien veroorzaakt wordt door een benodigd certificaat. Een certificaat voor biologische producten mag je in de Europese Unie niet zomaar voeren. Er gelden strikte regels voor. De kosten die gemoeid zijn met deze certificering zijn soms erg hoog. Dit kan een beperkende rol spelen. Maar in het geval van The Flower Farm zou dit geen probleem hoeven te zijn. Te oordelen naar de manier waarop het bedrijf zich positioneert lijkt het erop dat het met de bedrijfsmiddelen (geld dus) wel goed zit. Een certificaat zou daarom om financiële redenen geen beperking moeten zijn. Daar lijkt het op, wanneer je als buitenstaander ernaar kijkt.

Waarom boter?

Je kunt de vraag stellen waarom het margarine moet zijn. Boter dus. Er zijn tal van producten die in aanmerking zouden kunnen komen voor een vervanging van palmolie. Maar je kunt ook de vraag stellen waarom het niet boter zou moeten zijn. Je zal ergens moeten beginnen. Bovendien, er zijn verschillende fabrikanten die hun best doen om palmolie weg te laten.

Misschien omdat het een “basisproduct” betreft is het juist zo goed. Goed om te weten dat het kan.

Smaak en structuur

De margarine van The Flower Farm doet niet onder voor die van andere merken, als het om de smaak gaat. Wel valt op dat de boter misschien iets te smeuïg is. Dat kan nog wel eens een puntje van frustratie zijn, wanneer je de laatste restjes wilt gebruiken. Deze komen soms wat lastig uit de verpakking.

Prijs

De verpakking van Flower Farm (225 gram) is een kleine verpakking. De prijs ervan ligt hoger dan die van andere merken. Daarbij moet ik eerlijkheidshalve opmerken dat de andere merken gewoon palmolie bevatten. Je moet er dus net iets meer voor betalen. Je krijgt er een pakje margarine voor terug waarvan je weet dat er geen palmolie in te vinden is.

Je kunt trouwens ook kiezen voor een vloeibare variant voor het bakken. Deze heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar dat zal zeker gaan gebeuren.

Eindoordeel

Het is lastig om een goed eindoordeel te geven. Waarom ik dit lastig vind heeft te maken met de prijs en met het idee dat het ontbreken van het certificaat ‘biologisch’ belangrijke factoren zijn. Maar je moet ergens beginnen en dat is wat men bij The Flower Farm heeft ingezien. Ik ben dan ook benieuwd wat dit op gaat leveren. Niet alleen in de vorm van nieuwe producten, maar ook in de vorm van reacties van andere bedrijven.

Waar te koop

Nu wil jij vast weten waar je deze boter kunt kopen. Je vindt de belangrijkste verkoopadressen op de website van de fabrikant.

Meer informatie

Margarine met Flower Power

Ook interessant

240 miljoen pc's?

240 miljoen pc’s?

Volgens een berekening van Canalys zouden 240 miljoen pc’s na 2025 verdwijnen op de afvalberg. De ondersteuning door Microsoft van Windows 10

Lees verder »

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Door een kopje koffie voor me te kopen! Dat doe je via de onderstaande optie.

Alvast bedankt!