Search
Close this search box.

Waarom zijn we toch die exoten?

Zaterdagavond. De kinderen liggen inmiddels op bed en ik las wat artikelen wat anderen zoal over het huisvaderschap schreven. Niet in alle gevallen positieve berichten. Waar deze wel positief van aard waren, ging het vooral om een bepaalde waardering voor het idee dat de huisvaders of thuisvaders toch vooral exoten moeten zijn. Waarom zijn we toch die exoten?


Exoten


Ja, we zijn die exoten in een wereld waarin de man netjes naar het werk gaat en de vrouw ofwel thuis blijft of een parttime baan heeft. We zijn “die anderen.” De anderen, waarvan sommigen “weg” zijn en waarvan anderen helemaal niets moeten hebben.


Het rare is dat ik er pas weer over nadenk, wanneer ik er iets over lees. Zo gewoon is het geworden. Toch is dit het niet. Ik weet het, misschien val ik in herhaling. De afgelopen tijd heb ik er veel over geschreven en niet zonder reden. Ik heb een missie: de wereld (of in ieder geval Nederland) te laten zien dat het anders kan. Al is anders voor mij niet anders. Of toch wel? Ik weet dat het anders is, wanneer ik het vergelijk met mijn omgeving. In mijn directe omgeving ben ik de enige huisvader. Maar anders is dan niet negatief. Het wijkt af, maar het is niet verkeerd.

Geen namen…

Volgens sommige websites (ik zal geen namen noemen), zijn de huisvaders enorm sexy. Ik heb daar eigenlijk nooit echt bij stilgestaan. Dat ik huisvader ben, associeer ik niet met sexy-zijn. Maar goed, iedereen heeft recht op een mening.

We zijn goed in het vergelijken van mannen en vrouwen. Huisvaders doen het misschien anders dan huismoeders, maar niet slechter of beter. Toch is dit nog steeds een van de belangrijkste obstakels om te overwinnen. Het beeld heerst nog steeds, dat mannen het niet zouden kunnen. Onzin, want waarom zou het niet kunnen?

Rolverdeling


En dan is er nog het idee over de rolverdeling. Wanneer je als vrouw ervoor kiest om minder of helemaal niet meer te werken, dan is er niets aan de hand. Althans, zo wordt nooit de vraag gesteld of je het wel kunt. Die vraag is half zo erg nog niet als het idee dat bestaat over het inkomen. Een huisvader teert blijkbaar op de zak van hun partner (man of vrouw). Jawel, er zijn er die er zo over denken. Net zo onzinnig om te denken dat mannen niets in het huishouden kunnen doen. Op dit terrein zou nog een grote winst behaald kunnen worden. Tot die tijd ben ik dus een van die exoten….
 
Misschien moest ik dat woord maar als geuzennaam gaan gebruiken…

Lees ook

Ook interessant

240 miljoen pc's?

240 miljoen pc’s?

Volgens een berekening van Canalys zouden 240 miljoen pc’s na 2025 verdwijnen op de afvalberg. De ondersteuning door Microsoft van Windows 10

Lees verder »

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Door een kopje koffie voor me te kopen! Dat doe je via de onderstaande optie.

Alvast bedankt!