Search
Close this search box.

Wees een superheld en begin met redden!

Wist je dat ook jij een superheld kunt worden. Dankzij een initiatief waar je alleen maar blij van kunt worden. Dus wees een superheld en begin met redden! Met hulp van Too Good To Go.

Een melding op mijn smartphone zorgt ervoor dat ik meteen weet waar ik moet zijn. Het is soms even een kwestie van snel een beslissing maken. Wacht je te lang, dan is het moment voorbij en moet je wachten tot een nieuwe kans. Deze keer beslis ik snel en dit zorgt ervoor dat ik over een uurtje terecht kan in de supermarkt.

Herkenbaar

Voor iedereen die de app van To Good To Go gebruikt heeft is dit heel herkenbaar. Voor iedereen die dit nog niet gedaan heeft absoluut niet.

To Good To Go is een veelzeggende naam. Jaarlijks verspillen we veel voedsel. Voedsel dat niet meer verkocht kan worden wordt weggegooid. Voordat het te laat is zorgen de winkels, horecagelegenheden en bezorgservices die aangesloten zijn bij dit platform ervoor dat de producten waarvan de houdbaarheidsdatum op het punt van verstrijken staat aangeboden worden via de app van Too Good To Go.

Voedselverspilling of voedselverlies is eigenlijk een luxe probleem. We produceren te veel en moeten het uiteindelijk weggooien. Dan heb ik het niet over dat ene pakje drinken dat je gekocht hebt en dat op de een of andere manier achterin de koelkast terechtgekomen is. Nee, ik heb het over de enorme verspilling die gedaan wordt voordat er überhaupt een consument bij betrokken is geweest.

De slogan van Too Good to Go.
De slogan van Too Good to Go: Red eten
Help de planeet.

Platform

To Good To Go is een platform (met apps voor Android en iOS) waarmee je op een makkelijke manier goedkoop eten kunt scoren. Gekscherend zeggen wij tegen de kinderen, wanneer we iets bestellen bij de bakker, dat de kans aanwezig is dat ze taart kunnen uitdelen aan iedereen in de straat. Zover is het nog nooit gekomen overigens.

Hoe gaat het in zijn werk?

De app waarschuwt je wanneer er een aanbieder iets nieuws presenteert. Het gaat dan om voedsel dat toe is aan de uiterste houdbaarheidsdatum. Dit houdt niet altijd in dat het voedsel ook weggegooid moet worden. Het mag na een bepaalde datum niet meer verkocht worden. In sommige gevallen, wanneer je gunstig besteld, heb je een tas vol met etenswaren waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum op een zondag valt. In een minder gunstig geval is het voedsel waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum de dag is waarop je tas ophaalt in de winkel.

Nee, dit zorgt er niet altijd voor dat je op die dag waarop je de tas ophaalt enorm veel moet eten. Doe je het slim, dan kun je veel producten invriezen. Dat werkt voor voedsel dat je recent koopt en waarvan de houdbaarheidsdatum iets verder weg ligt. Dat deden we bijvoorbeeld al toen onze kinderen heel klein waren en hun maaltijden uit groente- en fruithapjes bestonden. Onze zaterdagen bestonden uit een bezoek aan de markt, het koken van groente en het prepareren van fruit, om het daarna in te vriezen als alternatief voor eten uit potjes en blikjes.

De tijd dat we dit soort kleine maaltijden invroren ging voorbij. Toch bleven we altijd goed kijken naar wat we kochten. In de supermarkt waar we winkelden zagen we regelmatig aanbiedingen met producten waarvan de houdbaarheidsdatum zou verstrijken. Dat waren veel minder producten dan de hoeveelheid die je in een tas aangekocht via Too Good To Go krijgt. Krijgen is overigens een groot woord, want je moet ervoor betalen.

Dat je ervoor moet betalen wil niet zeggen dat je er een enorm bedrag voor hoeft neer te leggen. Het maximale bedrag dat we uitgegeven hebben tot nu toe is € 4,99.

Bedenk je eens wat er anders met het voedsel zou gebeuren. Dit is voedsel dat weggegooid zal worden. Terwijl het eigenlijk gewoon nog bruikbaar is. Dat is een groot probleem, want wereldwijd wordt wel gaat derde tot de helft van al het geproduceerde voedsel verloren. Dan heb je het over enerzijds voedsel dat verloren gaat en anderzijds voedsel dat verspild wordt.

Locatie

To Good To Go is in het gat gesprongen waarbij mensen de vraag stellen: “Waarom is dit nodig?” en “Kan dit niet anders?” Het kan anders, want dat bewijst To Good To Go.

De app is te gebruiken nadat je een account hebt aangemaakt. Dan kun je instellen wat je locatie is en zie je wat er in de buurt aangeboden wordt. Ben je bereid verder te reizen, dan kun je het zoekgebied aanpassen. Eens in de zoveel tijd ontvang je een pushbericht waarin gemeld wordt dat er iets is gevonden dat zou kunnen voldoen aan je wensen.

Aanbod

Het aanbod via To Good To Go is afhankelijk van de ondernemers in je regio. In sommige gevallen zijn dit alleen deelnemende supermarkten. Het kan ook voorkomen dat horecagelegenheden en bezorgservices deelnemen. Zelfs sommige tankstations doen mee. Voordat je ermee begint is het goed om na te denken wat je nodig hebt en of dit overeenkomt met het aanbod. Het kan zijn dat je als veganist of vegetariër niet echt zit te wachten op een tas waarin ook vleesproducten zijn opgenomen. In dat geval is het beter om uit te kijken naar bijvoorbeeld een vegan tas.

In de app vind je onder andere Magic Boxen, Brood Boxen, Maaltijd Boxen, Groente Boxen, Fruit Boxen en Vegan Boxen. Genoeg keuze dus. Laat dat nu net de valkuil zijn. De eerste week dat we gebruik maakten van de app, was het verleidelijk om af te gaan op de wilde verhalen dat er in een Magic Box van een bakker misschien wel heel veel taart zou zitten. Het bleek brood te zijn. Brood dat we gewoon opgegeten hebben. Alles dat we gekocht hebben tot nu toe, dat is gewoon opgegeten. Dat is natuurlijk wel het principe erachter. Dat spreekt voor zich, toch? Dat is eigenlijk net zo met het voedsel dat je koopt zonder dat je de app gebruikt. Toch komt het bij velen voor dat er voedsel verspild wordt.

De app zorgt ervoor dat je nog een stukje bewuster bezig bent met je voorraad. Je doet er iets goeds mee, dus mag je voor superheld spelen. Dan wel in het klein. Dus wees een superheld en begin met redden!

Update 2023

Dit artikel schreef ik op het moment dat winkels en restaurants te maken hadden met beperkingen of de naweeën ervan. Inmiddels is dit niet meer zo en lijkt het er soms op dat het aanbod in de regio waar ik woon minder geworden is. Daarbij komt nog eens het idee dat de winkel- en restauranteigenaren zelf gekozen lijken te hebben voor oplossingen. Hoe dit precies gaat in restaurants weet ik niet precies. In winkels wordt het wel steeds duidelijker. Daar zijn schappen en vakken te zien waar afgeprijsde producten te zien zijn. Producten die misschien ook via een app/platform als Too Good to Go aangeboden zouden kunnen worden. Je hoeft er dus niet meer speciaal voor op pad. Dat is denk ik ook het doel van de winkeleigenaren.

Meer informatie

Bron afbeelding: Unsplash.

Ook interessant

240 miljoen pc's?

240 miljoen pc’s?

Volgens een berekening van Canalys zouden 240 miljoen pc’s na 2025 verdwijnen op de afvalberg. De ondersteuning door Microsoft van Windows 10

Lees verder »

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Door een kopje koffie voor me te kopen! Dat doe je via de onderstaande optie.

Alvast bedankt!