Search
Close this search box.

Dit weekend was de wereld getuige van het nieuws over de ruimtereis van Richard Branson. Samen met Jeff Bezos heeft hij de aspiratie om de rijksten der aarde de ruimte in te sturen. Met ruimtevaart heeft het weinig te maken. Het lijkt wel een spelletje “Wie heeft de grootste?”

Met “Wie heeft de grootste?” bedoel ik natuurlijk de raket. Je zou er ook van mogen maken “Een wedstrijdje ver-plassen voor de allerrijksten.” Daar heeft het alle schijn van.

Laten we even teruggaan naar 28 maart 2020. Midden in de eerste golf van de pandemie liet Virgin Atlantic weten dat men het echt niet zou gaan redden. Men wilde aankloppen bij de Britse regering voor steun (dat lees je hier). Enkele maanden daarna volgde het nieuws dat duizenden medewerkers van Virgin Atlantic ontslagen zouden worden. Wanneer je bedenkt dat de eigenaar van dit bedrijf in staat was om met eigen vermogen 224 miljoen euro in de luchtvaartmaatschappij te steken, moet hij wel over heel veel geld beschikken. Dat doet hij ook. In 2013 kondigde hij aan de helft van zijn toenmalige vermogen van meer dan drie miljard dollar weg te geven. Tussen het nieuws van het verzoek voor staatssteun en het ontslag van de medewerkers volgde nog een opvallend stukje nieuws. Als onderpand voor de staatssteun zou Branson zijn eigen eiland in willen zetten. Dat is een eiland dat onderdeel vormt van Maagdeneiland. Het gaat om Necker Island. Maagdeneiland staat bekend als belastingparadijs.

13 miljard

Ondanks het weggeven van de helft van zijn vermogen stond er vermoedelijk vijf miljard euro op zijn bankrekening. Overigens komt het geld voor zijn ruimte aspiraties niet van zijn eigen bankrekening, want sinds 2004 is Virgin Galactic actief. Dankzij het nieuws van afgelopen weekend schoot de beurskoers omhoog en is het bedrijf een slordige 13 miljard euro waard.

Wat kun je doen met 13 miljard euro? Je kunt er mensen de ruimte mee in brengen. Dat staat sinds dit weekend vast. Al is de vraag of tachtig kilometer hoogte ook daadwerkelijk “de ruimte” is. Dat is een wetenschappelijke discussie waar ik me niet aan ga wagen. Wat ik wel weet is dat je voor duizenden euro’s een ticket kunt boeken om dan even astronaut te spelen.

Met ruimtevaart heeft het weinig te maken vind ik. Zeker wanneer je bedenkt dat de grootste concurrent van Branson de Amerikaan Jeff Bezos is. Ze hebben beide hetzelfde doel. Zoveel mogelijk schat, schat, schatrijke mensen de ruimte in krijgen en hiermee aardig te verdienen.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Branson de strijd aan is gegaan om met heel veel geld een poging te doen om iemand anders de loef af te steken. Eerder zagen we dat al met de luchtballonnen en speciaal ontworpen vliegtuigen. De vraag of dit allemaal ten goede komt aan de wetenschap, zodat anderen er ook van kunnen profiteren is er een waarop ik nog geen duidelijk antwoord gekregen heb.

In een tijd waarin de wereld gedompeld is in een crisis van ongekende omvang besloot Branson dat het tijd werd om Bezos de loef af te steken en zijn raket net iets eerder te lanceren. Goed gedaan hoor, echt goed gedaan. Het zal vast een goed gevoel gegeven hebben bij de medewerkers van een ander bedrijf van Branson (Virgin Atlantic), die in 2020 op zoek moesten gaan naar een nieuwe functie.

Hoger niveau

Kortom, dit is ver-plassen op hoger niveau. Ver-plassen met centen. Heel veel centen.

Maar goed, wat weet ik er nu vanaf, ik denk dat ik maar weer eens ga stofzuigen!

Afbeelding bovenaan deze pagina: Unsplash.

Ook interessant

240 miljoen pc's?

240 miljoen pc’s?

Volgens een berekening van Canalys zouden 240 miljoen pc’s na 2025 verdwijnen op de afvalberg. De ondersteuning door Microsoft van Windows 10

Lees verder »

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Door een kopje koffie voor me te kopen! Dat doe je via de onderstaande optie.

Alvast bedankt!