Search
Close this search box.

Wie heeft er nou een agenda nodig?

Plannen is iets dat mijn kinderen heel goed kunnen. Dat vinden zij. Wanneer het uiteindelijk blijkt niet zo te zijn is mijn vraag voor de zoveelste keer: “Wie heeft er nou een agenda nodig?”

Zelfstandigheid. Laten we daar eens mee beginnen. Mijn kinderen willen graag dat wij als ouders meer zelfstandigheid geven. Dus dat doen we. We vertellen er wel bij dat het dan handig is wanneer je hulpmiddelen gebruikt. 

Kritisch

Zelfstandigheid moet je wel kritisch bekijken. We laten onze kinderen niet aan hun lot over. We zeggen niet: “Nou veel succes, bekijk het verder maar!” Ze zijn elf en dertien. Je begrijpt, dat zou een groot feest worden. 

Iedere avond zelf bepalen tot wanneer je opblijft en ’s ochtends zelf bepalen of je wel of niet een dagje school mist omdat je “ziek” bent. Het zou zomaar kunnen gebeuren. 

Of wat te denken van onbeperkte schermtijd. Schermtijd die mogelijk is omdat er onbeperkte toegang werd gegeven tot de spaarrekening, want zelfstandigheid.

Nee, niet dat soort zelfstandigheid dus. 

Beperkte mate

In beperkte mate. De kinderen maken we bewust dat ze “erbij” moeten blijven. Dat het niet altijd een vanzelfsprekendheid is dat er bepaalde dingen gebeuren. Dat ze zelf ook een bepaalde verantwoordelijkheid dragen. Bijvoorbeeld voor het onthouden van bepaalde afspraken. Bijvoorbeeld de dingen die belangrijk zijn voor school. 

De oudste kwam er na vier weken in het nieuwe schoolgebouw achter dat een schoolagenda toch wel verdomd handig is. Bijvoorbeeld wanneer je een afspraak maakt met een schoolgenoot om samen aan de slag te gaan voor een challenge, die enige voorbereiding vereist. 

De jongste kwam er vandaag achter dat het fijn was om met de auto naar school gebracht te worden. Minder fijn was het om voor het uitstapje onder schooltijd op zoek te gaan naar een schoolgenoot van wie een fiets geleend kon worden. 

Het enige wat ik hoefde te zeggen bij het afscheid was: “Ah ja, agenda hè?” Aangezien we vanmiddag toch al voor de oudste naar de winkel moeten, omdat de oplader van de mobiele telefoon op magische wijze is verdwenen, gok ik dat we voor de jongste ook maar even gaan kijken voor een agenda. Want ja, wie heeft er nou een agenda nodig?

Goed nieuws, ook de jongste heeft een agenda! En weer een nieuw tekenblok.De oudste een nieuwe oplader…

Wie heeft er nou een agenda nodig?

Ook interessant

240 miljoen pc's?

240 miljoen pc’s?

Volgens een berekening van Canalys zouden 240 miljoen pc’s na 2025 verdwijnen op de afvalberg. De ondersteuning door Microsoft van Windows 10

Lees verder »

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Door een kopje koffie voor me te kopen! Dat doe je via de onderstaande optie.

Alvast bedankt!