Search
Close this search box.

Zelfs mijn kinderen weten dat het onrechtvaardig is

Nog voordat ik las dat GroenLinks, SP, PvdA en 50Plus een einde willen maken aan de ongelijkheid in salarissen van vrouwen en mannen, had ik het vanochtend met mijn kinderen hierover. Zelfs mijn kinderen weten dat dit onrechtvaardig is; een ongelijke beloning. Wanneer kinderen van zes en negen dit weten, waarom lijken volwassenen het dan te vergeten?

Gelijkheid

Ik geloof in gelijkheid. Dat is geloof ik wel duidelijk. Ik doe er alles aan, om mijn kinderen te laten zien dat de wereld soms niet eerlijk is. Op een kindvriendelijke manier praat ik met ze over de ongelijkheid in de wereld. Niet alleen als het gaat om de armoede op deze planeet. Nee, de zaken die onrechtvaardig zijn en dichterbij te vinden zijn komen ook langs.

Verschillen in de beloning

Dus ook de verschillen in de beloning tussen vrouwen en mannen. Dan doel ik op gelijke functies. Kortom, vrouwen die hetzelfde werk doen als dat mannen doen. Mijn wetenschapper merkte op dat veel (mannelijke) werkgevers zich beroepen op de zorgtaken van vrouwen. Dat is zo. Veel werkgevers zijn er soms minder blij mee, dat vrouwen ervoor kiezen om minder te werken of misschien zelfs een tijdje niet beschikbaar zijn, wanneer ze zwanger zijn. We kunnen de natuur niet veranderen. Wel kunnen we het idee opzijzetten dat vrouwen daarom maar minder salaris zouden mogen ontvangen. Het kan ook andersom. Deze huisvader bewijst dit. Onze rolverdeling is “anders.”

Andere mening

Blijkbaar zijn sommige werkgevers een andere mening dan mij toebedeeld. Vandaar dat het nodig is, dat er een wet aangenomen moet worden. Dat is niet alleen jammer, want men zou de tijd in de Tweede Kamer ook aan andere zaken kunnen besteden. Niet aan iets dat zo vanzelfsprekend zou moeten zijn.


Het kan wel, een systeem waarbij bedrijven met meer dan vijftig medewerkers gedwongen worden om vrouwen dezelfde beloning te geven. Dergelijke wetten zijn al van kracht in Duitsland en IJsland. Maar goed, soms lopen deze landen politiek gezien mijlenver op ons vooruit (beide hebben een vrouwelijke premier gehad of er is een vrouwelijke premier aan de macht). Iets waar ook dit land nog wel wat van kan leren.

Zestien procent

Zestien procent van de vrouwen krijgt hiermee te maken. Toch is er een kanttekening. Het CBS, waarvan het cijfer van zestien procent afkomstig is, liet weten dat dit deels te wijten is aan andere arbeidssectoren waarin de vrouwen werkzaam zijn en (jawel, daar is ‘ie weer) het aantal uur dat men werkzaam is. Toch kan van die zestien procent zeven procent niet worden voorzien van een geldige reden. Kortom, in deze gevallen is er toch echt sprake van een discriminatie als het gaat om beloning.

Bewijslast

Wanneer je als vrouw merkt dat jij minder ontvangt dan een collega met dezelfde functie, dan ligt de bewijslast bij jou. De omgekeerde wereld natuurlijk. De werkgever is verantwoordelijk voor de salarisadministratie, niet de werknemer. Dankzij deze wet zou het mogelijk moeten zijn om de werkgever hierop aan te spreken en dan zou er iets aan gedaan kunnen worden. Kunnen, want ik zie het gebeuren dat een werkgever wel moeilijk gaat doen. Dit zou zelfs kunnen leiden tot een verstoorde arbeidsrelatie. Een boete die de overheid in dit geval zou gaan uitdelen is prima, de bedrijven worden gestraft. Maar wat doe je met de klokkenluiders?

Ontslag

We kennen allemaal de verhalen over het aankaarten van misstanden. In veel gevallen leidde dit tot een ontslag van de klokkenluider. Met dit wetsvoorstel zou je misschien wat misstanden kunnen oplossen. Alleen zou je er verstandig aan doen om ook iets aan de bescherming van de (vrouwelijke) werknemers te doen.

Fair

Mijn boodschap aan werkgevers die zich hieraan schuldig maken is simpel: draai het eens om. Wanneer vrouwen op basis van hun geslacht meer zouden verdienen, zou dit fair zijn? Nee. Dat geldt ook voor vrouwen die minder verdienen op basis van hun geslacht. Uitvluchten zijn makkelijk te zoeken, maar wees nu eens eerlijk… Zelfs mijn kinderen weten dat dit onrechtvaardig is!

Update 2023

Hoe zit het dan in 2023, vijf jaar later? In november 2022 verscheen een onderzoek van het CBS, zoals je in dit bericht van de NOS kunt lezen. De loonkloof is de afgelopen jaren niet kleiner geworden, alleen bij de overheid. Alleen daar zijn de cijfers ten opzichte van 2018 verbetert. Veel reden tot juichen was er overigens niet, want de cijfers van 2018 en 2020 werden met elkaar vergeleken. Dat was dus alweer twee jaar geleden.

In het bedrijfsleven is er weinig reden tot optimisme. Vrouwen verdienen nog altijd negentien procent minder dan mannen. Gecorrigeerd naar leeftijd, ervaring en opleidingsniveau, dan gaat het om een verschil van zes procent. Dat is dus een daling van een procent ten opzichte van de eerder niet te verklaren zeven procent uit 2018.

Hoe mooi te beloften dus ook waren van de politieke partijen destijds toen ik dit artikel schreef: het is er niet van gekomen. Is dit dan de schuld van GroenLinks, SP, PvdA en 50Plus? Zaten deze partijen in de regering? Hadden deze partijen een Kamermeerderheid? De laatste partij zit momenteel niet meer in de Tweede Kamer.

Kortom, voor de loonkloof in 2023 geldt: er valt nog steeds het nodige te veranderen.

Lees ook… 

Afbeelding bovenaan deze pagina: Unsplash.

Ook interessant

240 miljoen pc's?

240 miljoen pc’s?

Volgens een berekening van Canalys zouden 240 miljoen pc’s na 2025 verdwijnen op de afvalberg. De ondersteuning door Microsoft van Windows 10

Lees verder »

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Door een kopje koffie voor me te kopen! Dat doe je via de onderstaande optie.

Alvast bedankt!