Search
Close this search box.

Internationale Dag voor de uitbanning van onbestrafte misdaden tegen journalisten

Datum

zaterdag 02 november 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 2 november.

Dankzij Resolutie A/RES/68/163 kennen we sinds 2014 de dag die in het Nederlands aangeduid wordt als Internationale Dag voor de uitbanning van onbestrafte daden tegen journalisten. Hoewel deze dag in Nederland weinig aandacht krijgt, is dit onterecht.

Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen, Hans ter Laag, Cornel Lagrouw, Sander Thoenes, Stan Storimans, Jeroen Oerlemans. Dit is een onvolledige lijst met Nederlandse journalisten die in het buitenland omgekomen zijn tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden als gevolg van oorlog of conflict.

Dichterbij huis was het Peter R. de Vries die, weliswaar na zijn werkzaamheden, op straat doodgeschoten werd. Bij De Vries kon je de vraag stellen, gezien zijn betrokkenheid of hij ooit echt klaar was met werken. Zijn immense toewijding was onvoorwaardelijk.

Geweld kan niet straffeloos blijven

Hoewel een aantal van deze misdaden bestraft werden of er een aanzet werd gedaan of wordt gedaan, hebben ze wel degelijk een relatie met deze VN-dag. De dag is er voor het tegengaan van dat wat naast geweld tegen journalisten niet kan: het straffeloos blijven van daden. Nu zal dit in sommige gevallen niet zo zijn. In andere gevallen blijft dit helaas zo.

Deze dag is er om een vuist te maken. Om te laten zien dat geweld tegen journalisten niet kan. Wanneer dit wel voorkomt, dan mag het niet zo zijn dat daders vrijuit gaan. Of in ieder geval: dat onderzoeken eenzijdig afgesloten worden, beïnvloed worden of helemaal niet uitgevoerd worden. Met als gevolg dat daders hun straffen niet krijgen. Dat is wat de VN met deze dag wil benadrukken.

Meer informatie

Wil je meer lezen over deze dag, bekijk dan deze website.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zaterdag 02 november 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

United Nations/Verenigde Naties
Website
https://www.un.org/en/