Search
Close this search box.

Bedankt Philipp Franz von Siebold!

Hij was een van de eersten die in het Japan van de negentiende eeuw lesgaf in westerse medicijnen. Philipp Franz von Siebold was dol op planten en bloemen. Zo erg zelfs, dat hij zonder moeite een plant mee nam uit het Oosten. Laat nu deze plant juist zorgen voor veel ellende in Nederland. Dan heb ik het over de Japanse Duizendknoop. Hartelijk dank Herr Von Siebold! Toch was hij niet de enige die exotische plant-, bloem of diersoorten introduceerde in Nederland.

Philipp Franz von Siebold.
Philipp Franz von Siebold.
Afbeelding: Wikimedia Commons.

Philipp Franz von Siebold werd vooral bekend door zijn onderzoek naar Japanse flora en fauna. In Japan zelf was hij uiteindelijk niet meer zo populair, want in 1829 moest hij het land verlaten. Hij werd beschuldigd van spionage. De reden: van Japanse vrienden had hij landkaarten gekregen van Japan. Het was in die tijd verboden om als buitenlander dergelijke landkaarten te bezitten.

Hortus Botanicus

Dankzij Von Siebold leerde Nederland de hortensia kennen. Ooit gepland in zijn kas (Nippon) en daarna via de Hortus Botanicus aan het Leidse Rapenburg verspreid over Nederland. Wie kent de plant niet? Roze, wit, blauw. Ook bij deze huisvader is de plant te vinden in de achtertuin. Ooit uitgegraven bij een dame die haar tuin wilde veranderen. Ik kon de plant gewoon gratis meenemen. Toen voelde ik mij een beetje Von Siebold. Ook hij nam van alles mee uit het Oosten om deze planten en bloemen dan in zijn eigen kas neer te zetten.

Japanse Duizendknoop

Ook de azalea of rododendron werd door Von Siebold naar Nederland gehaald. Net zoals de hosta. Dat zijn allemaal fijne bloemen en planten. Dat geldt niet voor een andere sierplant, dat uiteindelijk gewoon onkruid bleek te zijn. Onkruid met een verwoestende werking. Dan heb ik het over de Japanse Duizendknoop.

Ik zal de dag niet gaan prijzen wanneer ik vaststel dat deze plant groeit in mijn achtertuin. Enkele jaren geleden hadden we bijzonder veel moeite om een andere Oosterse plant te verwijderen uit de achtertuin: bamboe. De wortels van de plant moesten uiteindelijk met een slijptol weggesneden worden. Ook voor bamboe geld dat je de stengels weg kunt halen, maar dit weinig doet aan de wortels. Ook de Japanse Duizendknoop blijft gewoon doorgroeien wanneer de stengels weggehaald zijn. De wortels zijn zo sterk, dat ze door beton heen kunnen groeien. Inmiddels komt de Japanse Duizendknoop overal in Nederland voor.

Bedankt Philipp Franz von Siebold voor het introduceren van deze plant. Toch was Von Siebold niet de enige die planten meenam uit andere streken. Neem nu het plantje Cabomba. Een aquariumplantje dat gebruikt wordt voor extra zuurstof in het water. Daar is niets mis mee, tenzij je ervoor kiest om het aquarium leeggooit in een sloot, plas of gracht. Laat dit nu gedaan zijn. De dader ligt in dit geval op het kerkhof, want het is niet bekend wie dit als eerste deed. De plant vormt inmiddels wel een bedreiging. De plant groeit snel, want het water is hier vele malen koeler dan het water waar de plant oorspronkelijk in groeide: Zuid-Amerika.

Sommige planten en bloemen komen ongewild naar ons land toe. Ze worden meegenomen als ballast of als “verstekelingen.” Overigens heeft dit niet alleen betrekking op plant- en diersoorten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan exotische diersoorten. Zij hebben hier geen natuurlijke vijanden en kunnen zich daarom zonder moeite voortplanten. Bekende voorbeelden van exotische dieren zijn de muskusrat, de halsbandparkiet, de rode rivierkreeft en het Aziatische lieveheersbeestje.

Halsbandparkiet.
Halsbandparkiet.
Afbeelding: Wikimedia Commons.

Die halsbandparkieten zijn te herkennen aan hun felgroene kleur en de manier waarop zij zich aankondigen. Er doen verhalen de ronde dat deze diertjes ooit eens door een Amsterdamse stadsbioloog uitgezet zijn in het Vondelpark. Ik heb daar alleen geen verdere informatie over kunnen vinden. Wellicht is het gewoon een gevalletje van ontsnapte dieren geweest. Dieren die zich zonder moeite aan konden passen aan het Nederlandse klimaat. Dat kunnen meer dieren overigens. Denk bijvoorbeeld eens aan de zeemeeuw. Zelfs in de Brabantse bossen waar wij vorig jaar vakantie vierden (dit jaar trouwens ook weer), komt deze vogel voor. Er is daar in geen velden en wegen een zee te ontdekken. De meeuwen zijn in staat om lange afstanden af te leggen. In een televisieprogramma (Nederland van Boven) zag ik ooit eens hoe men een meeuw voorzien had van een gps tracker. De afstanden die het dier aflegde waren enorm. Een visje pakken in Amsterdam, daarna een tripje naar de Noordzee en als laatste een tochtje naar het binnenland.

Zwakke plek

Nu is het een ander verhaal als het om de meeuw gaat. Dit dier kwam al voor in Nederland, zij het langs de kust. De overlast is de laatste jaren enorm toegenomen. Denk aan de aanvallen die plaatsvinden wanneer iemand iets aan het eten is. Het lijkt alsof de dieren een zwakke plek zonder moeite kunnen herkennen.

De Japanse duizendknoop
De Japanse duizendknoop.
Bron afbeelding: Wikimedia Commons.

Hekken

Wat doen we nu aan al die overlast van dieren? We kunnen overal hekken neerzetten. Zoals ook gedaan wordt voor de wilde zwijnen op de Veluwe. Vogels vliegen hier zonder moeite overheen. Planten en bloemen trekken zich weinig aan van deze barrières. Er zijn daarom andere opties de moeite van het overwegen waard. Als het gaat om de Japanse Duizendknoop, dan zijn die er nog niet echt. In een artikel op de website van de NOS zag ik hoe iemand bier maakte van deze plant. Misschien moesten we daarom maar meer bier gaan drinken…

Ook interessant

240 miljoen pc's?

240 miljoen pc’s?

Volgens een berekening van Canalys zouden 240 miljoen pc’s na 2025 verdwijnen op de afvalberg. De ondersteuning door Microsoft van Windows 10

Lees verder »

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Door een kopje koffie voor me te kopen! Dat doe je via de onderstaande optie.

Alvast bedankt!