Search
Close this search box.

Team Friet of Team Patat?

De discussie in Nederland is voortdurend, is het friet of is het patat? Ben je Team Friet of Team Patat? Je moet even wat weten over dat gefrituurde aardappelproduct. Met name over de oorsprong ervan. De vraag is namelijk, is het Belgisch of Frans?

Team Friet of Team Patat?

Op 13 juli is het French Fries Day. Vertaal je dat naar het Nederlands, dan is het de Dag van de Franse Frietjes. Leuk allemaal, maar zijn die gefrituurde aardappelstukjes nu ook echt Frans of niet? De Belgen claimen toch ook hun stukje fame?

We kunnen in ieder geval aannemen dat de Belgen het niet waren die friet of patat hebben “uitgevonden.” Helaas. Of de Fransen dat waren, dan valt ook te bezien. Misschien waren dat de Spanjaarden wel. Dat is logischer, omdat dit het eerste land in Europa was waar men kennismaakte met de aardappel. Daar had men in de zeventiende eeuw de gewoonte om veel dingen in olie te koken of bakken. Alleen, dat was een dure aangelegenheid. Zelfs wanneer je bedenkt dat het voor Franse standaarden misschien gelukt was om het proces te perfectioneren ten opzichte van de Spanjaarden en daarmee de basis te leggen voor de moderne standaarden, dan nog steeds was het lastig om dit op grote schaal aan te bieden. Olie of vet was duur. Dat zou pas later gaan veranderen. Wanneer dit precies het geval was, dat lees je in de vermelding van deze bijzondere dag.

Hoe zit het dan met de Amerikanen? Ineens kwamen die Amerikanen erbij. Want de naam is er een die afkomstig is uit het Amerikaans-Engels. French Fries Day. Alsof er verder geen andere friet of patat zou bestaan. Dat heeft alles te maken met het soort patat dat men in de Verenigde Staten vooral kent. De dunne patatsoort. Logisch, want deze soort wordt aangeboden door fastfoodketens. De snel te bereiden soort. Het was ook de soort die blijkbaar het langst “bleef hangen” na de oorlog. Sorry, Vlaanderen… Daarmee is niet gezegd dat Vlaamse friet niet lekker zou zijn of minder is. Ook is daarmee niet gezegd dat andere soorten minder zouden zijn.

In 2003 leek het erop dat men in de Verenigde Staten voorgoed afscheid zouden nemen van de French Fries. Frankrijk had kritiek geleverd op de Amerikaanse invasie van Irak en dat zinde een aantal conservatieve Amerikaanse politici helemaal niet.

De actie kwam overigens niet vanuit de politiek zelf. Het was een actie die werd geïnitieerd door een restaurant in North Carolina. Bob Ney, lid van het Huis van Afgevaardigden, zorgde er daarna voor dat in de cafés van het Amerikaanse Congres niet langer gesproken werd van French Fries, maar van Freedom Fries. Pas nadat Rey zijn ambtstermijn niet voortzette in 2006, werd de oorspronkelijke naam weer gebruikt. Meer hierover lees je via deze link.

Team Friet of Team Patat? Eerst moet je eens nadenken of je wel weet waar het product precies vandaan komt. Misschien is dat belangrijk voor het gebruik van de naam. Je mag trouwens alle twee de namen gewoon gebruiken. Zelfs de naam Franse frietjes. Tenzij je liever kiest voor Franse patat…

Ook interessant

240 miljoen pc's?

240 miljoen pc’s?

Volgens een berekening van Canalys zouden 240 miljoen pc’s na 2025 verdwijnen op de afvalberg. De ondersteuning door Microsoft van Windows 10

Lees verder »

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Door een kopje koffie voor me te kopen! Dat doe je via de onderstaande optie.

Alvast bedankt!