Search
Close this search box.

Wanneer gaat het verschil in salaris echt veranderen?

Op de Internationale Dag voor de Gelijke Beloning denken we vooral na over hoe het niet moet. De vraag is alleen, wanneer gaan er zaken veranderen? Wanneer gaat het verschil in salaris echt veranderen?

Verwarrend

Laten we het even hebben over de Internationale Dag voor de Gelijke Beloning (Equal Pay Day). Dit is een door de Verenigde Naties (VN) ingestelde dag om aandacht te vragen voor gelijkwaardige inkomens tussen vrouwen en mannen.

Het is een beetje verwarrend. De Europese Unie kent een soortgelijke dag en die valt op 15 november. Internationaal is er een soortgelijke dag en die valt op 18 september. Blijkbaar is het onderwerp zo belangrijk, dat we er meer dan eens over na moeten denken. Toch is er nog steeds sprake van een verschil in beloning.

Om de verwarring nog groter te maken: Nederland kent een eigen dag die in het teken staat van de verschillen in salaris en die vindt plaats op 14 november. Dus we mogen in Nederland op drie momenten nadenken over de verschillen in salaris tussen vrouwen en mannen. De rest van het jaar kunnen we vooral doen alsof er niets aan de hand is. Dat denken sommige mensen namelijk nog steeds. Er is niets aan de hand. Zelfs wanneer er wel iets aan de hand is, dan is alles gewoon logisch verklaarbaar.

Keuzes

Het gaat toch allemaal om de gemaakte keuzes? Vrouwen kiezen er toch zelf voor? Zij zijn toch degenen die minder werken? Of misschien minder hard onderhandelen over hun salaris of positie? Laat ze beter hun best doen! Dan komt alles vanzelf wel in orde.

Was het allemaal maar zo gemakkelijk. Dan waren dagen als 18 september, 14 november of 15 november niet meer nodig. Dan was er gewoon sprake van een gelijkwaardige beloning.

Stel je toch eens voor dat je te maken hebt met een heel andere situatie. Je bent vrouw en hoort ook nog eens tot een minderheidsgroep. Wat zijn dan nog eens de beperkingen of hindernissen waarmee je geconfronteerd wordt en wat heeft dat voor invloed op je salaris? Heb je daar wel eens over nagedacht.

Afkomst en genderidentiteit

Het is logisch dat je hierbij meteen denkt aan afkomst. Denk ook eens aan genderidentiteit. Dat speelt ook een rol. Een zeer belangrijke rol zelfs.

Op de internationale Dag voor de Gelijke Beloning denken we vooral na over hoe het anders zou kunnen. Alleen, wanneer is het zover? Wanneer gaat het veranderen? Bovendien, gaat het ook niet om meer dan alleen salaris?

Meer dan alleen salaris

Het gaat om meer dan alleen salaris. Het gaat om kansen. Niet het wel of niet kunnen pakken van kansen. Dat stadium is nog niet eens aan de orde. Voordat het zover is moeten ze er eerst zijn en dat is niet altijd een vanzelfsprekendheid.

“De beste man voor de baan,” is niet langer houdbaar. Dit moet zijn “De beste persoon voor de baan.” Alleen zo ziet niet iedereen dat. Een quotum van een bepaald aantal vrouwen in bepaalde posities stuit op weerstand. Waarom moet dat, vraagt men zich af. Keer het eens om: zou die weerstand er ook zijn wanneer er een quotum zou zijn voor het aantal mannen in bepaalde posities? Wanneer het om quota voor vrouwen gaat, dan ineens hebben we het over personen. Gaat het om de aanstelling van mannen, dan wordt dit vergeten, zo lijkt het.

Niet de eerste keer

Dit is niet de eerste keer dat ik het hierover heb. De afgelopen jaren heb ik het al meerdere keren gehad over dit onderwerp. De vraag is alleen: hoe lang moet dat nog gebeuren? Hoelang is het nog nodig dat we dit onderwerp blijven behandelen? Dat antwoord is simpel: zolang het nog niet is veranderd.

Zolang er sprake is van een ongelijke beloning op basis van gender, genderidentiteit, etniciteit of zelfs leeftijd is het nodig dat dit soort dagen er zijn. Het gevaar van dit soort dagen is alleen: de beperking ervan. Dat het blijft bij de aandacht op alleen deze dagen.

Morgen

Morgen is ook een goede dag om het bespreekbaar te maken. Net zoals de dag erna. Morgen is het ook een prima dag om dingen te veranderen. Net zoals de dag erna. Zodat deze dag uiteindelijk tot iets anders omgedoopt kan worden. Een dag waarop we herdenken dat dit de aanzet was tot die verandering. Zou dat niet ontzettend mooi zijn? Wat mij betreft wel!

Toch heb ik het idee dat ik er rond 14 of 15 november gewoon weer over ga schrijven…

Internationale Dag voor gelijke beloning

Gerelateerd

Ook interessant

240 miljoen pc's?

240 miljoen pc’s?

Volgens een berekening van Canalys zouden 240 miljoen pc’s na 2025 verdwijnen op de afvalberg. De ondersteuning door Microsoft van Windows 10

Lees verder »

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Door een kopje koffie voor me te kopen! Dat doe je via de onderstaande optie.

Alvast bedankt!