Search
Close this search box.

Een veilige dag voor iedereen die het nodig heeft

Ieder jaar is er een dag die we kennen als Coming Out Day. Dat is de dag waarop je met iedereen mag delen wat je seksuele geaardheid of je genderidentiteit is, wanneer je dit nog niet eerder hebt gedaan of wanneer je daarover iets wilt verduidelijken. In 2021 viel deze dag op 11 oktober. De dag is hard nodig volgens sommigen. Anderen zien het nut er niet van in. In dit artikel leg ik uit waarom deze dag belangrijk is. Het is een veilige dag voor iedereen die het nodig heeft, wanneer je het mij vraagt.

Acceptatie

De dag staat voor acceptatie. Acceptatie van wie je bent, wat je bent. Dat zou op iedere dag zo moeten zijn. Op iedere andere dag zou acceptatie geen reden mogen zijn voor het buitensluiten, discrimineren of het onveilig voelen. Toch is het zo. Ook op deze Coming Out Day is dat niet anders. We kennen allemaal de verhalen uit de media. Misschien zelfs van dichterbij. Juist daarom is het goed om een dag stil te staan wat het inhoudt om te kunnen zeggen wie je bent, wat je bent of wat je wilt zijn.

Dat de dag hard nodig is, dat tonen cijfers wel aan. Harde, koude cijfers over buitensluiten, het niet kunnen pakken van kansen, discriminatie en geweld. Het is niet zonder reden dat er gekozen is voor deze dag.

National March on Washington for Lesbian and Gay Rights

Op 11 oktober 1987 liepen mensen mee in een mars in Washington. Dit was de Second National March on Washington for Lesbian and Gay Rights. Hiermee wilden de deelnemers, in totaal 500.000, demonstreren tegen een uitspraak van het federale hooggerechtshof. Het hooggerechtshof had bepaald dat het te rechtvaardigen viel dat er een verbod was op homoseksuele handelingen. De mars zou uitmonden in een jaarlijkse dag waarop stilgestaan werd bij deze mars. Later zou dit aangevuld worden met de wens om in openheid te kunnen vertellen wie je bent, wat je bent of wat je wilt zijn. Dus seksuele geaardheid en genderidentiteit. De dag kreeg een internationaal karakter.

De regenboog.
Afbeelding: Unsplash.

Thema’s

De thema’s die tussen 2009 en 2014 in Nederland gekoppeld werden aan deze dag werden uiteindelijk vervangen door een slogan. Iedereen zou het hele jaar door het gevoel moeten hebben om te kunnen uiten wie men is, wat men is en hoe men het leven in wil delen of richten. Zonder beperkingen, zonder restricties. Omdat dit niet (altijd) vanzelfsprekend is, blijft deze dag dus bestaan.

Is de dag wel noodzakelijk? Wat is het nut ervan? Om je op deze dag uit te spreken? Dat moet toch iedere dag kunnen? Niet iedereen is het dus met deze dag eens. Wéér een dag die in het teken staat van de LGBTQIA+ gemeenschap. Weer een ‘feestje.’ Alleen vinden er op deze dag in Nederland geen marsen of Pride Walks plaats. Het gaat om de bewustwording dat het allemaal niet vanzelfsprekend is.

Coming Out Day

Zelfs wanneer je besluit om op deze dag de wereld te laten zie wie je bent en waarvoor je staat, is het geen garantie dat dit goed ontvangen zal worden. Niet iedereen is voorstander van het delen van deze gedachten. Juist daarom is het goed dat deze dag er is. Het is niet abnormaal. Het is niet raar. Het is niet weerzinwekkend.

Niet wachten

Je hoeft er niet voor te kiezen om op deze dag ‘uit de kast te komen.’ Daarmee hoef je niet te wachten tot deze dag in oktober. Voor iedereen die ermee worstelt kan het een moment zijn waarop het juist gedaan zou ‘moeten’ worden. Moeten met aanhalingstekens. Want het is geen gedwongen iets. Wel is het soms een stap die grote impact kan hebben. Zolang we in een wereld leven waarin de acceptatie nog niet volledig is, lijkt het mij niet meer dan logisch dat deze dag er is.

Paarse Vrijdag

Verwar deze dag overigens niet met Paarse Vrijdag. Deze dag is op vrijdag 10 december. Op die dag tonen scholieren en studenten hun solidariteit met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. Eigenlijk met alle kleuren en afkortingen die de LGBTQIA+ Community rijk is.

Paarse Vrijdag is gebaseerd op Spirit Day.

Een veilige dag voor iedereen die het nodig heeft

Deze Coming Out Day is een veilige dag voor iedereen die het nodig heeft. Daar komt het eigenlijk op neer. Net zolang totdat dit een dag geworden is, die overbodig is!

Ik wens je op deze dag veiligheid en respect toe. Dat geldt eigenlijk voor alle andere dagen in het jaar!

Lees ook

Afbeelding bovenzijde pagina: Unsplash.

Ook interessant

240 miljoen pc's?

240 miljoen pc’s?

Volgens een berekening van Canalys zouden 240 miljoen pc’s na 2025 verdwijnen op de afvalberg. De ondersteuning door Microsoft van Windows 10

Lees verder »

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Door een kopje koffie voor me te kopen! Dat doe je via de onderstaande optie.

Alvast bedankt!